ISO BELGELENDİRME
Sektörler
Karbon Ayak İzi Hesalama
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
İso Belgelendirme
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
Titreşim Ölçümü
Hizmet Adı : Titreşim Ölçümü
Firma Adı : NVA Kalite Test Ölçüm Hizmetleri Eğitim Ve Belgelendirme Tic. Ltd.Şti.
Yetkili : Dilek Aşan
Adres : Murat Çeşme Mah.Silivri cad. Güz Sok. Mima Palas No:2 K:1 D:10 BÜYÜKÇEKMECE/İST
Telefon : (0212) 438-4206
Gsm No : (0541) 345-2034
Hizmet Hakkında

Titreşim Ölçümü


Titreşim, Maden ve taş ocakları, ulaşım araçları, sanayi ve inşaat makinelerinin çalışması sırasında meydana getirdikleri, genellikle katı, sıvı ve gaz ortamlarda yayılan ve insan vücudunca hissedilen mekanik salınım (vibrasyon) hareketleridir. Çalışmakta olan ve iyi dengelenmemiş araç ve gereçler genellikle titreşimi olması gerekenden fazlasıyla oluştururlar. Bu titreşimler, bulunulan ortamda gürültü ayrıca makineler üzerinde yüksek gerilmeler, aşınma ve malzeme yıpranması gibi istenmeyen sonuçlara neden olurlar.


Endüstrideki titreşim kaynaklarının çoğunu el ve el parmakları ile kollara ulaşan titreşimleri oluşturan titreşim kaynakları oluşturur. Bunlar, taş kırma makinaları, kömür ve madencilikte kullanılan pnömatik çekiçler, ormancılıkta kullanılan taşınabilir testereler, parlatma ve rende makinaları, sanayide kullanılan elektrikli el aletleridir. Bu araçlar, dönerek, vurarak veya hem dönerek hem de vurarak titreşirler. Tüm vücudun, etkisi altında kaldığı titreşim kaynakları da, traktör ve kamyon kullanımı, dokuma tezgahları, yol yapım, bakım ve onarım makinaları ile özellikle çelik konstrüksiyonlu yapılarda titreşime sebep olan makina ve tezgahlardır.


Titreşime maruz kalan insanlarda  fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar (yorgunluk, dikkat azalması, ortopedik rahatsızlıklar, sakatlıklar, iş kazaları,) yaşam kalitesinde olumsuz etkiler, çalışma performansının azalması gözlenmektedir.


Mekanik Titreşimler ve Çalışanlar Üzerindeki Etkileri:


 Bütün vücut titreşimi: Vücudun tümüne aktarıldığında, çalışanın sağlık ve güvenliği için risk oluşturan, özellikle de bel bölgesinde rahatsızlık ve omurgada travmaya yol açan mekanik titreşimlerdir.

 El-kol titreşimi: İnsanda el-kol sistemine aktarıldığında, çalışanın sağlık ve güvenliği için risk oluşturan ve özellikle de damar, kemik, eklem, sinir ve kas bozukluklarına yol açan mekanik titreşim çeşididir.

Çalışma ortamında işçilerin mekanik titreşime maruz kalmaları sonucu ortaya çıkabilecek sağlık ve güvenlik risklerinden korunmalarını sağlamak ve alınması gerekli önlemleri belirlemek amacıyla işverenin Titreşim Ölçümü yaptırması gerekmektedir, yapılan titreşim ölçümleri sonucunda çıkan sonuçlar maruziyet sınır değeri ve maruziyet eylem değeri ile karşılaştırılıp gerekli görülmesi halinde tedbir ve önlemler alınır.


Maruziyet Sınır Değerleri ve Maruziyet Eylem Değerleri:


Maruziyet eylem değeri: Aşıldığı durumda, çalışanın titreşime maruziyetinden kaynaklanabilecek risklerin kontrol altına alınmasını gerektiren değeri,

Maruziyet sınır değeri: Çalışanların bu değer üzerinde bir titreşime kesinlikle maruz kalmaması gereken değeri,

ifade eder ve  yönetmelikte aşağıdaki şekilde bildirilmiştir


El-kol titreşimi için;

-Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 5 m/s2.


-Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 2,5 m/s2.


Bütün vücut titreşimi için;

-Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet sınır değeri: 1,15 m/s2.


-Sekiz saatlik çalışma süresi için günlük maruziyet eylem değeri: 0,5 m/s2.


Bu değerlerin üzerinde titreşim yaratan makine ve teçhizat için, başta titreşim yalıtımı olmak üzere gerekli teknik önlemler alınarak, binada ölçülen titreşimlerin sınır değerlerin altına indirilir.


Titreşim Ölçümü Yasal Zorunluluk


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 22 Ağustos 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ÇALIŞANLARIN TİTREŞİMLE İLGİLİ RİSKLERDEN KORUNMALARINA DAİR YÖNETMELİK le birlikte


İşverenlerin, çalışanların maruz kaldığı mekanik titreşim düzeyini, işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesinde ele alır, gerekiyor ise ölçümler yaptırarak mekanik titreşime maruziyeti belirler. Bu ölçümler, 20/08/2013 tarihli ve 28741 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Hijyeni Ölçüm, Test ve Analizi Yapan Laboratuvarlar Hakkında Yönetmeliğe göre yaptırmaları gerekmektedir.


Titreşim Ölçümü Nasıl Yapılır ?


Titreşim ölçümü titreşimin en fazla olduğu odada ve noktada üç yönde yapılır ve en yüksek değer esas alınır. (Binaların yakınından geçen demir yolu ve kara yolu ulaşım araçları ile, yerleşim bölgesi yakınındaki sanayi tesislerinin binalarda yaratacağı titreşimler için de bu sınır değerleri kullanılır.)


Yönetmeliğe göre titreşim ölçüm parametresi mm/s cinsinden titreşim hızı tepe değeridir.


 


Firmanın Diğer Hizmetleri
Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram