ISO BELGELENDİRME
Sektörler
İso Belgelendirme
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
Karbon Ayak İzi Hesalama
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
GOTS Eğitimi Nedir?
Hizmet Adı : GOTS Eğitimi Nedir?
Firma Adı : Taksim Danışmanlık
Yetkili : Dilek Aşan
Adres : Beylikdüzü OSB mah. Mermerciler Sanayi Sit. 3. Cad. No: 8 Corner Office K:3 D:53 Beylikdüzü / İstanbul
Telefon : (0212) 438-4206
Hizmet Hakkında

  GOTS Eğitimi  bağımsız bir tasdik damgası olan ‘Global Organik Tekstil Standartları’  yani GOTS uyumu için organik tekstil kuruluşlarına yönelik bir bilgilendirme ve hazırlık programını ifade etmektedir. GOTS, organik giyim ve tekstil zincirinin sürdürülebilir olmasını sağlayan bir takım faktörleri dikkate almıştır. Holistik bir değerlendirmeyi kapsayan uyum ölçütleri belirlenirken hasat sonrası işlemlerden son ürün dağıtımına kadar tüm süreç hedefe yerleştirilmiştir. Örneğin sadece minimum% 70 organik elyaf içeren tekstil ürünleri GOTS sertifikalı olabilir. Kullanılan boya maddeleri ve yardımcı maddeler gibi tüm kimyasal girdiler, belirli çevresel ve toksikolojik kriterleri yerine getirmelidir. Aksesuarların seçimi ekolojik yönlere göre de sınırlıdır. İlgili herhangi bir ıslak işleme ünitesi için işlevsel bir atık su arıtma tesisi zorunludur ve tüm işlemciler minimum sosyal kriterlere uymalıdır. Kriterler gruplara ayrılmıştır; malzeme temelli üretim kriterleri, çevresel kriterler ve sosyal kriterler.

  ‘Hammadde Kriterleri’ için GOTS etiketi taşıyan bir tekstil ürününün en az %95 oranında sertifikalı organik lif içermesi gerekirken, ‘organik malzemeden üretilmiş’ etiketinde  en az %70 sertifikalı organik lif içermesi gibi teknik detaylardan oluşur.

  ‘Çevresel Kriterler’ organik lif ürünlerinin işlenmesi, tüm kimyasal girdilerin değerlendirilmesi, toksik ağır metaller, formaldehit, aromatik çözücüler, fonksiyonel nano partiküller, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) yasaklanması, sentetik maddelerin kullanımının  sınırlandırılması, klorlu ağartma, kanserojen bileşikleri serbest bırakan azo boyalarının, aromatik solventler kullanılarak yapılan bazı deşarj baskı ve plastisol baskı yöntemlerinin, aksesuarların içerebileceği PVC, nikel veya krom maddelerinin yasaklanması, tüm operatörlerin israfı en aza indirmeyi amaçlayan çevre politikaları olması, atık su tüketimi kaydı, ambalaj malzemesi PVC gibi maddelerin yasaklanması, kullanılan kâğıt veya kartonların Orman Yönetim Konseyi veya Orman Sertifikasyonu Onaylama Programına göre geri dönüştürülmesi ve sertifikalandırılması, toksisite oranlarının incelenmesi, sürtünme, terleme, büzülme değerleri ve benzeri gibi teknik kalite parametrelerini yerine getirmesi, hammaddeler, ara ürünler, nihai tekstil ürünleri ve aksesuarlar, istenmeyen kalıntılarla ilgili diğer katı sınırlara uyulması konusundaki kilit noktalara yoğunlaşır.

  ‘Sosyal Kriterler’ için ise Uluslararası Çalışma Örgütü´nün (ILO) temel normlarına dayanan sosyal kriterler, tüm işlemciler ve üreticiler tarafından karşılanmalıdır. Örneğin özgür iş seçimi, dernek kurma özgürlüğü, toplu pazarlık hakkı, güvenli ve hijyenik çalışma koşulları, çocuk çalışanların olmaması, çalışma saatleri, ayrımcılık, sert veya insanlık dışı muamele olmaması şeklindedir.
GOTS uyumluluğu için ürünün işleme, üretim ve toptan satış aşamalarının her biri kendilerine yönelik belirlenen kriterleri karşılamalıdır ve gerekli sertifikaları almalıdır. İzleme ile kontrol sistemi bağımsız yan kuruluşlarca sağlanmaktadır. GOTS Eğitimi bu kriterleri ve sertifikaları detaylandırarak  ilgili profesyonellerin amaca uygun bir plan geliştirmelerini mümkün hale getirmektedir ve sonuç olarak tesislere gerekli sertifikaları alarak nihai ürünlerin GOTS lisansını edinmesini kolaylaştırmaktadır.

GOTS Eğitimi  İçeriği Nedir ve Neden Önemlidir?
 

  GOTS Eğitimi sayesinde, doküman analizi, işletmelerin standartlara uygunluğunun belirlenmesi ve değerlendirilmesi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmaktadır. Tekstil sertifikasyon programlarının hedeflerinin anlamlandırılmasını, sertifikalandırma sürecinin iş akışı hakkında bilgi vermeyi, standartların temel gereksinimlerinin analiz etmeyi ve tekstil sertifika hizmetlerinin yönetimi hakkında temel bilgileri kazandırmayı amaçlamaktadır. GOTS belli aralıklarla değişime uğrar ve paydaşlar kendilerini güncel tutmaları gerekmektedir. Bu nedenle sertifikalı kuruluştaki bir ilgilinin GOTS uyarınca sertifikalandırma için gerekli adımları atması için yeni sürümdeki değişiklikleri bilmesi gerekmektedir. GOTS Eğitimi standartların belirlenen güncel versiyonlarını katılımcılarına aktarmaktadır. Çünkü Ürünlerini GOTS kriterlerine göre onaylatmak isteyenler geçerli bir GOTS onaylı belgelendirme kuruluşuna başvurmalıdır. Yeni bir GOTS sürümünün piyasaya sürülmesiyle ölçütlere yeni durumlar eklenebilir eski versiyonların eksiklikleri tamamlanır.  Üreticiler, sürdürülebilirlik alanında çalışanlar, teknik personeller, tekstil alanında faaliyet gösteren kişi ve kurum temsilcileri eğitime katılabilir.

GOTS Lisansı Neden Önemlidir?

  GOTS her geçen yıl büyümekte olan bir ağdır. Mesela geçtiğimiz yıl Kuzey Amerika´da %25 büyüme kaydetmiştir. En son rapor, şu anda ABD sınırlarında GOTS sertifikalı yüzdenden fazla bireysel şirketin olduğunu göstermektedir. Ayrıca, Kanada’da programa onaylı sekiz ve Meksika’da üç şirket bulunmaktadır. GOTS lisansının bu denli tercih edilmesinin nedeni pek çok konuda büyük önem taşımasıdır, bunlardan bazıları şunlardır; risk planı ve risk azaltma, güvenilirlik, verimlilik, yenilik ve farklılaşma, sürdürülebilir pazar gelişimi. Yani GOTS, evrensel olarak kabul görmüş gereklilikleri ihtiva eder.

  GOTS etiketini taşıyan tekstil ürünleri ‘organik’ olarak piyasaya sürülebilir. Böylece tekstili işleyenler ve imalatçılar, organik kumaş ve giysilerini büyük pazarlarda kabul görmüş, tüketicinin güven isteğini de karşılayan bir sertifika ile ihraç edebilmektedir. Bu sebeple GOTS lisansı tüm dünyadaki nihai tüketiciler tarafından talep edilmektedir; tüketicilere satın aldıkları ürünlerin organik bütünlüğünün kullanılan hammaddeden alışveriş sepetlerine kadar genişlediğine dair güven vermektir. Tüketiciler, alışverişin yapıldığı mağazayı bilmekte ve onlara bütüncül bir organik deneyimi veren güvenilir mağazaların sadık bir müşterisi olmaktadırlar.
Bunların yanı sıra elbette çevresel yararları da çok önemlidir; toksik kimyasal kirlenmenin giderilmesi ve karbon emisyonunu azaltıcı bir sistemi önermesi sayesinde doğa da kârdadır. GOTS Eğitimi sırasında GOTS amacının üretici ve tedarikçi gibi tüm aktörlere çevresel ve sosyal olarak sorumluluk sahibi bir organik statüsü sağlamak olduğu görülecektir. GOTS ağı, mevcut organik tekstil standartlarını GOTS´a entegre eden ilgili paydaşların görüşlerinin en baştan dikkate alınmasını sağlayan paydaş temelli karar organları veya teknik komiteler tarafından da desteklenmektedir.


Firmanın Diğer Hizmetleri
Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram