İZMİT?TE ROCK MÜZİĞİN KALBİ IVIR ZIVIR?DA ATIYOR
İZMİT’TE ROCK MÜZİĞİN KALBİ IVIR ZIVIR’DA ATIYOR
2001 yılından bu yana büyüyerek yoluna devam eden Belsa Palaza İş Merkezi’nde faaliyet gösteren Ivır Zıvır Rock Shop, diğer sanat okullarına göre farkını da her alanda sürdürüyor.
Deneyimli eğitmen kadrosu ve dükkandaki farklı konsepti ile alanında ilk tercih edilenlerden olan dükkan işletmecisi Ferhat Demirhan, işe hobi olarak başlasa da daha sonra artan ilgiyle işi daha da büyütmeye karar vermiş.
Ancak dükkan ne kadar büyüse de ilk kurulduğu zamanki anlayış ve ruhtan da asla uzaklaşmadı. Bu zamana kadar yüzlerce öğrencinin enstrüman ve müzik eğitimi aldığı dükkanda; eğitimlerin yanında gitar çeşitleri, üflemeli enstrümanlar, vurmalı enstrümanlar, takı ve aksesuarlar, enstrüman ekipmanları, müzik kitaplarının yanında piercing ve dövme hizmeti de veriliyor.
15 yılda büyük bir başarı örneği göstererek, İzmit’in ‘Hard Rock Cafe’si olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ivır Zıvır Rock Shop’un sahibi Ferhat Demirhan ile hem kuruluş hikayesini hem de İzmit’te müzik eğitimine olan ilgiyi konuştuk.
Ferhat Demirhan kimdir? Ivır Zıvır Rock Shopu açma hikayeniz nasıl başladı?
-1973 İzmit doğumluyum. Orta eğitimimi Gebzede tamamladıktan sonra üniversite hayatımı 10-15 sene kadar sürdürdüm. Üç ayrı bölümden; elektrik, işletme ve radyoloji bölümlerinden mezun oldum. Daha sonra iş nedeniyle Ankaradan İzmite geri döndüm ve 2001 yılı gibi burayı açtım. İlk olarak burayı hobi amaçlı açmıştım. Öğrencilik hayatımda hobi olarak yaptığım işler burayı açmama vesile oldu. İlgi olunca işleri büyüterek yolumuza devam ettik.
Kaç kişilik çalışan ve eğitim kadronuz var? Ne tür eğitimler veriyorsunuz?
-Eğitmenlerimiz ile birlikte yaklaşık 7-8 kişi çalışıyor. Gitarın tüm branşları ve piyano, davul, keman, şan dersleri, viyola, yan flüt, saksafon dersleri veriyoruz. Elektro gitarda Koray Kaptanoğlu, klasik ve bas gitarda Erdem Çubukçuoğlu, yan flütte Seda Koyunoğlu ders veriyor. Diğer enstrüman derslerinde hocalar dönüşümlü olarak değişebiliyor. Eğitim kadromuzdaki tüm hocalar profesyonel ve konservatuar mezunudur. Şu anda ayda yaklaşık 200 öğrenci ders alıyor. Tüm branşlarda haftalık en az 1 saat ders ile başlanıyor. İsteğe göre belirlenen saatlerde eğitime devam ediliyor. Dersler bire bir oluyor. Derslerde kullanılan ekipmanlar ise en kalite ürünlerden oluşuyor.
ÖNYARGI DEVAM EDİYOR
Konsept olarak Hard Rock Cafeye yakın bir tarz var. Bu anlamda da sizin burayı genişletme veya kafe açma gibi bir düşünceniz var mı?
-Birçok projelerimiz var. Bunları da düşündük ancak ileride, o zamanki pozisyonumuza göre bu fikirleri değerlendireceğiz.
Daha önceleri toplumun ve ailelerin rock müziğe olan bir ön yargısı vardı. Sizce günümüzde bu yargı biraz da olsa kırıldı mı?
-O önyargı kırılmaz. Çünkü rock müzik dinleyicileri ve bu müziğe gönül verenler hep farklı olmuştur. Bu yargılar kırılmaz, hep olur. Halen de devam ediyor. Bu tarz ön yargılarla biz de karşılaşıyoruz. Rock müzik dinleyicisini çok uçta görenler var, toplum dışı görenler de olabiliyor.
HERKES ENSTRÜMAN ÇALABİLİR
Kocaeli müzikal anlamda 90lı yıllarda daha canlıydı. Şu anda bu canlılığı göremiyoruz. Bunun nedeni neler olabilir?
-Kocaelinin konser veya sanatsal etkinlikler anlamında geri kalmasının nedeni İstanbula yakın olmasından dolayı. İstanbuldaki konserlere buradaki insanların katılımı daha kolay olduğu için İzmitte büyük anlamda bir etkinlik düzenlenemiyor. Burada talep olduktan sonra alan da yaratılır, mekan da yaratılır. Ama insanlar İstanbul yakın olduğundan oraya gidiyorlar.
Öğrencilere eğitim anlamında vereceğiniz tavsiyeler var mı?
-Bir enstrümanı çalmak kolay da değil zor da değil. Öğrenciler kısa sürede çalmak ister. Bu sık karşılaştığımız bir sorundur. Ama müziğin dili notadır. Nota öğrenmek de çok kolay değildir, biraz matematik gibidir. Bütün eğitmenlerimizde de görüşmelerimiz sonucunda her öğrenciyi bıktırmayacak biçimde nota öğretmeyi amaçlıyoruz. Öğrencilerin sabırlı olmaları gerekiyor ama sabırlı olurken de ondan zevk almaları ve çalışmaları gerekiyor. Tüm insanlara, 7den 70e herkese müzik ile iç içe olmalarını tavsiye ederim. Herkes bir enstrüman çalabilir. Bunun bir yaşı, gelir durumu ve zaman gereksinimi yoktur.
PROFESÖRLER DE DERSE GELİYOR
İzmitteki enstrüman eğitimlerine ilgi nasıl? Eğitim almak isteyen çevreler genelde kimler oluyor?
-İlkokul çağı öncesinden eğitim başlıyor. İzmite de bu yansıyor. Bilinçli aileler çocuklarını okula başlatmadan müzik aleti çalabilir konuma getirmeye çalışıyorlar. Eskiye göre daha fazla ilgi var. Genelde 10-15 yaş arası geliyor. Ama, 40-50 yaşında olanlardan da eğitim almak isteyenler var. Üniversitede profesör olup eğitim almaya gelenler bile var.
Bu zamana kadar yüzlerce öğrenci yetiştirdiniz, bunların birlikte sahne alacağı bir organizasyon görebilecek miyiz?
-Şu andaki ve bundan önceki öğrencilerimizin bir araya gelerek konser vermesini düşündük. Zaman zaman hocalarımızla bunu konuşuyoruz. İlk olarak eğitim kadromuzun bir planlama yapması gerekir. Sonrasında yapılabilir.