ISO BELGELENDİRME
Sektörler
İso Belgelendirme
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
Karbon Ayak İzi Hesalama
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
KOSGEB Destekleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
KOSGEB Destekleri ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Her yıl binlerce yeni girişimciye destek olarak iş dünyasına adım atmalarına destek olan KOSGEB, Türkiye ekonomisinde şüphesiz önemli bir yere sahip. Kendi işini kurmak isteyen ve parlak bir fikri olan vatandaşların, Türkiye ekonomisine katkı sağlaması bir yana, kendi işinin patronu olması da cazip gelen bir diğer nokta. 
 
 
Yeni istihdam sağlanması, Türkiye ekonomisinin kalkınması, Türkiyeden parlak fikirlerin ekonomiye kazandırılması ve yeni katma değer oluşturacak iş fikirlerinin gerçekleştirilmesi gibi sayısız fayda sağlayan KOSGEB, verdiği desteklerle her daim haberlerin baş köşelerini süslemeye devam ediyor. 
 
 
Hemen her gün haberlerde gördüğümüz "kendi işini kurdu", "fikrini hayata geçirdi ayda şu kadar kazanıyor", "yeni istihdam sağlıyor", "evinin bodrumunda mantar üretiyor" gibi çeşitli başlıklarla KOSGEB desteklerinin amaçlarına uygun şekilde yönetildiği vurgusu yapılmakta.. Ancak madalyonun bir de diğer tarafına bakmakta fayda var. Öyle ki, KOSGEB hizmetlerinden memnun olan vatandaşlar, KOBİler bulunmaktayken, bir o kadar da bu konuda dertli olan insanlar da yok değil.
 
 
İlk ve en önemli konu olan ödemeler konusu, girişimcilerin çeşitli hayallerle kendi işlerini kurma heyecanına girişmesi, iş fikrinin kabul edilerek destek sözü verilmesi bir yana, bir de bu desteklerin vakti zamanında geri ödenmesi konusu bir hayli eleştiriye maruz kalmakta. Gerek sosyal medya üzerinden, gerekse KOSGEB forumlarında çokca dillendirilen, verilen desteklerin vaktinde ödenmiyor olması girişimcileri bir hayli zorlamakta. 
 
 
Projelerin onaylanmasının ardından başlayan süreçte, KOSGEB tarafından verilen taahhütlerde 1 ay içinde geri ödemelerin yapıldığı vurgusu yapılırken, bu sürenin zaman zaman 3 ay gibi sürelere de uzadığı görülüyor ve hatta zaman zaman daha fazla süreler de alabiliyor. Hal böyle olunca, girişimcilerin ekonomik sorunlarla baş etmesi bir hayli zorlaşıyor. Bürokrasinin, vatandaşın önüne çeşitli engeller çıkartıyor olması yıllar boyu kanayan bir yara olarak karşımıza çıktı ve çıkmaya devam ediyorken, KOSGEB gibi, ülke ekonomisini yönlendirebilecek kabiliyette bir kurumun da bürokratik engellerle girişimcilere yaşattığı çilenin mantıklı bir tarafı yok denilebilir. 
 
 
Özellikle elinde veya kıyıda köşede zor günler için sakladığı bir miktar sermaye veya yedek bulunmuyorsa, girişimcilerin sadece "KOSGEB desteklerinden yararlandım, nasılsa geri ödeme alacağım" mantığı ile yaklaşması elbette akla yatkın bir düşünce, Ancak ödemelerin zamanında yapılmadığı durumlarda, bu yedek sermaye işin içine girmiyorsa, veya zaten böyle bir sermaye yoksa, işte sıkıntı burada baş gösteriyor. Yedek sermayesi bulunmayan girişimciler, bu süreçte ciddi zararlar edebilirken, geri dönüşlerin de zamanında yapılmaması halinde iflasa kadar giden bir süreç başlayabiliyor. Bu nedenle, girişimci adaylarına en büyük tavsiyemiz, tüm hayallerinizi KOSGEBe bağlamayın ve mutlaka elinizde yeterli sermaye olup olmadığından emin olmadan işe girişmeyin. Yapacağınız işin başarısız olarak görülmesi veya bu şekliyle "başarısız" olma kaygısı bir yana, hayallerinizin de önüne set koymuş olabilirsiniz. 
 
 
Elbette ki, bu sistemin değiştirilmesi ve KOSGEB gibi bir kurumun, zamanın koşullarına göre kendini geliştirerek revize etmesi daha kesin bir çözüm olacaktır. Öyle ki, zaten bu desteklere başvurarak iş fikrini hayata geçirmek isteyen girişimci adaylarının, desteklerden yararlanmaktaki temel amacı elinde yeterli sermaye olmaması olarak tanımlanabilmekte.
 
Girişimci adayının yeterli sermayesi varsa, zaten bu bütün bürokratik engellerle uğraşmak yerine, işine gücüne konsantre olarak kısa sürede başarı yakalamaya çalışması çok daha doğru bir adım olacaktır. KOSGEB için burada önemli olan, verilen desteklerin "işi yapabilecek, katma değer oluşturabilecek veya ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek" fikirlerin desteklenerek hayata geçirilmesi olmalıyken, KOSGEB olaya, "önce kursumuza gir, sonra şirketini kur, ödemelerini yap, faturalarını bana ibraz et, son aşamada ben sana yaptığın ödemenin şu kadar kısmını geri ödeyim" diyor olması yerinde bir yaklaşım olmasa gerek.
 
Muhbirhaber.com olarak, bizim çağrımız, KOSGEB gibi ülke ekonomisinin gelişmesinde kilit noktada yer alan bir kurumun, tıpkı kendi ifadesiyle "Ar-Ge , inovasyon" alışkanlığı kazanması ve kendini ülke şartları veya teknolojik gelişmelere uygun şekilde geliştirmesidir.
Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram