Piyasalar yatay açıldı
Piyasalar yatay açıldı
Fed ve BOJ sonrası iyimserliği kısmen de olsa sürdüren piyasalar, yoğun iç ve dış veri gündemiyle yön bulacak.
Küresel piyasalarda bu sabah saatlerinde Japonya Merkez Bankası BOJ tarafından açıklanan parasal genişleme önlemlerinin, piyasanın beklentilerinin altında kalması üzerinde satışlar yaşandı.
Küresel piyasalarda yaşanan negatif duruma karşın yurtiçi piyasalar sakin seyrini sürdürerek yatay bir seyirle güne başladı.
Borsa İstanbul BİST 100 endeksi 62 puan artışla 75306 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,08 oranında değer kazandı.
Dün akşam saatlerinde 3.0140 civarında olan dolar/TL, bu sabah itibarıyla 3.0140/3.0150 seviyesinde işlem görüyor.
Dün akşam saatlerinde 3.1790 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1780/3.1795, 3.3430 civarında olan euro/TL ise 3.3410/3.3430 seviyesinde bulunuyor.
Emtia fiyatlarına baktığımızda; petrol fiyatları, yavaşlayan ekonomik büyümenin piyasada devam eden arz fazlasını daha da artırabileceği endişeleriyle beraber bugün yataya yakın bir seyrederek Nisan ayından bu yana en düşük seviyelerde kalmaya devam etti. Brent ham petrolünün varil fiyatı 8 sent yükselerek 42.78 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 2 sent artışla 41.16 dolar oldu.
Altın fiyatları BOJ tarafından açıklanan parasal genişleme önlemlerinin beklentilerin altında kalması üzerine değer kazanırken, dolardaki gerilemeden de faydalandı. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.4 yükselerek 1,341.16 dolardan işlem gördü.
Küresel piyasalarda son durum
Asya borsaları, Japonya Merkez Bankasının aldığı parasal genişleme önlemlerinin piyasaların beklentilerinin altında kalmasının ardından hafif düşüşler yaşadı.
Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi .MIAPJ0000PUS seans içerisinde 11 Ağustostan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından geri çekilerek yüzde 0.3lük düşüşle 437.26 puana geriledi. Açıklama öncesi yüzde 0.4 aşağıda seyreden Japonya Nikkei endeksi ise açıklama sonrasında kayıplarını yüzde 1.5e genişletti.
Japonya Merkez Bankası bugün açıkladığı yeni parasal genişleme önlemleri çerçevesinde ETF alımlarını yıllık 3.3 trilyon yenden 6 trilyon yene çıkaracağını duyururken, bu önlemler piyasa beklentilerinin altında kaldı. Piyasalar BOJun varlık alımlarını daha da artırması ve belki de faiz oranlarını negatif alanının daha derinlerine çekmesini bekliyorlardı.
Avrupa borsaları İngiltere hariç yükselişle açıldı
Avrupa borsaları bugün Japonya Merkez Bankasının BoJ politika faizinde değişikliğe gitmemesinin ardından İngiltere borsası hariç alış ağırlıklı başladı.
Açılışın ardından gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,4 yükselişle 340,88 puan gerçekleşirken, dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, önümüzdeki dönemde İngilterenin sert bir şekilde resesyona girmesi halinde bankaların sermaye seviyesinin olumsuz etkilenebileceğini açıklaması ile Londrada FTSE-100 endeksi yüzde 0,2 değer kaybederek 6.710,37 puan oldu.
Frankfurtta DAX endeksi yüzde 0,5 artarak 10.324,46 puana, İtalyada MIB 30 endeksi yüzde 0,4 artışla 16.595,16 puana, Pariste CAC 40 endeksi yüzde 0,2 değer kazanarak 4.429,57 puana, İspanyada IBEX 35 endeksi yüzde 0,4 yükselerek 8.515,30 puana çıktı.
Analistler, BoJun faizlerde değişikliğe gitmemesine karşın Borsa Yatırım Fonu ETF alım hedefini 6 trilyon yene çıkardığını anımsatarak, bugün ABD ve Euro Bölgesi 2nci çeyrek büyüme başta olmak üzere açıklanacak makro ekonomik verilerin takip edileceğini kaydediyor.
Piyasaların gündemi yoğun
ABD Merkez Bankasının Fed faiz artışına gitmemesinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlik kısmen de olsa bugüne de yansırken bugün piyasalarda yoğun iç ve dış veri gündemi takip edilecek.
Bugün iç piyasada TÜİKin 10:00da açıklayacağı Haziran ayına ilişkin dış ticaret verileri ve yılın ikinci çeyreğine ilişkin turizm gelirleri ile 17:00 sonrası Hazinenin önümüzdeki üç aya ilişkin açıklayacağı iç borçlanma stratejisi takip edilecek.
Dış piyasalarda ise Euro bölgesi Temmuz ayı TÜFE ve işsizlik ilse ikinci çeyreğe ilişkin büyüme verileri takip edilecek.
ABDde ise ikinci çeyrek büyüme verileri çekirdek PCE, Chicago PMI ile Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.