Kıdem Tazminatı Konusu Yılan Hikayesine Döndü!
Kıdem Tazminatı Konusu Yılan Hikayesine Döndü!
Kıdem Tazminatı konusunda çalışmalar devam ediyor. Bakan Soylunın son yaptığı açıklamadan sonra herhangi bir gelişme haberi gelmezken, çalışanların güvence kaynağı olan kıdem tazminatının akibeti halen netlik kazanmış değil.
2016 yılının gündem konuları arasında yer alan Kıdem Tazminatı konusu yılan hikayesine döndü. Çalışanların neredeyse birincil güvence kaynağı olan kıdem tazminatı hakkınd ayasal düzenlemelerin önümüzdeki aylarda yeniden gündeme gelerek netleşmesi bekleniyor.
3 farklı ülkede uygulanan kıdem tazminatı uygulamalarının incelendiği daha önce duyurulmuştu. Bakan Soylu, bu çalışmalar akabinde yaptığı açıklamada ise, kıdem tazminatı konusunda biraz daha mesai harcamaları gerektiğinin vurgusunu yapmıştı. 15 Temmuz gecesi gerçekleşen ve halkın yoğun desteğiyle bastırılan darbe girişimi sonrasında, devletim hemen her kademesi ve kadrosunda tasfiyeler sürerken, gündemin de bu yönde şekillenmesi diğer bir çok yasal değişiklik önerilerinde olduğu gibi kıdem tazminatı konusunu da etkiledi. Önümüzdeki 3 ve gerekmesi halinde artı 3 ay, toplamda 6 aylık bir sürenin de kıdem tazminatı gibi bekleyen bir çok konuyla ilgili çalışmaların yavaşlatılmasına neden olabilecek.Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğanın önerisiyle toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla başlatılan OHAL süreci içerisinde kritik öneme sahip kanun teklifleri ve yönetmelik değişiklikleri arasına kıdem tazminatının da alınması ihtimal dahilinde.
Önümüzdeki günlerde bu konuda açıklama yapılması bekleniyor.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
İşçinin çeşitli sebeplerden dolayı işinden ayrılırken 4857 sayılı İş Kanunu gereğince iş verenin ödemesi gereken tazminat şeklidir.Kıdem tazminatı şartlarına göre kendi istegınzce işten ayrılan kişiye kıdem tazmınatı ödenemez. Kıdem tazminatı sayesinde işçilerin gelir ve iş güvenlikleri sağlanmış, gereksiz işten çıkarmaların ve gereksiz sebeplerden dolayı işten çıkmaların önüne geçilmiştir.Ayrıca işçiler onca zaman çalıştıkları, hizmet edip emek verdikleri iş yerlerinden ayrılırken yıpranma payına benzer olarak aldıkları bir ödül gibi düşünülebilir.
Kıdem Tazminatı ile ilgili yapılan ve çalışma hayatımızda halen kullanılan yasal düzenleme 4857 sayılı yasadaki maddedir. 4857 ye tabıı madde geregince bir çalışanın kıdem tazminatı alma koşulları, aşağıdaki gibidir:
Çalışan kendi isteği ile işten çıkmamış olması veya vefat etmiş olması. Çalışanın işveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle işten çıkarılmamış olması. Eger çalışan kendi isteği ile ayrılıyorsa ayrılma nedeni İş yasasının 24, maddesinde belirtilen çalışanın geçerli bir sebep yüzünden acill işi bırakması şartına bağlı olması. Çalışan kendi isteği ile ayrılıyorsa askerliği sebebiyle işten ayılmak zorunda kalması. Çalışan kadın ise ve çalıştıgı süreç içerisinde evlenmiş ise ve evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılmak istemesi. Çalışan emeklilik şartlarını yerine getirmiş olup emeklilik için ilgili kuruma toptan ödeme yada maaş bağlanması için müracaat etmiş olması. Çalışan kişinin en az 7000 gün prim ödeme gün sayısı veya en az 25 yıllık sigorta ve 4500 gün prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirmiş olup bayan ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmadan kendi isteği ile işten ayrılmış olması, ya da 506 sayılı yasanın geçici 81, maddesindeki emeklilik sürelerini doldurmuş olmak kaydı ile sadece yaşını doldurmayı bekliyor iken yine kendi isteğiyle işten ayrılmış olması
Çalışanın aynı iş yerinde veya iş yeri sahbinin farklı iş yerlerinde an 1 yıllık süreyle düzenli çalışmış olması gerekmektedir.