KSO’da “Otomotiv Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği İyi Uygulamala
KSO’da “Otomotiv Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği İyi Uygulamaları Semineri” gerçekleştirildi
Kocaeli Sanayi Odası ve Otomotiv Sanayi Derneği OSD işbirliği ile KSO Konferans salonunda “Otomotiv Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği İyi Uygulamaları Semineri” düzenlendi.
KSO Genel Sekreteri Memet B. Turabi’nin açılış konuşması ile başlayan seminere otomotiv ve yan sanayi yöneticileri, İSG uzmanları ve iş güvenliği konusuna ilgi duyan çalışanların yoğun ilgisi vardı.
KSO Genel Sekreteri Memet B. Turabi konuşmasına “İlimizde; sanayi yatırımlarının özellikle 1960-1975 yıllarında yoğunluk kazandığını görüyoruz. O yıllardan itibaren bölgemizdeki hızlı sanayileşme günümüze kadar devam etmiştir. Bugün itibariyle Kocaeli, Türkiye’nin ikinci büyük sanayi kenti olarak karşımıza çıkmaktadır.” diyerek başladı.
Turabi, “Ülke Otomotiv sanayinin yüzde 41’i, Kimya sanayinin yüzde 27’si ve Metal sanayinin yüzde 20’si Kocaeli’nden karşılanmaktadır”
Turabi, Türkiye toplam ihracatının yüzde 12’sinin gerçekleştiği bir il olan İlimiz, ülkenin sanayi ve üretim üssü konumundadır. Başlıca gelişen sektörler kimya, otomotiv, makine, demir çelik ve plastik sanayidir. Kocaeli’de faaliyet gösteren bu önemli sektörlerin Türkiye içerisindeki payı incelendiğinde ülke Otomotiv sanayinin yüzde 41’i, Kimya sanayinin yüzde 27’si ve Metal sanayinin yüzde 20’si Kocaeli’nden karşılanmaktadır. Türkiye imalat sanayinin %13’ünü üreten ilimiz için çevre ve iş sağlığı ve güvenliği konuları diğer illere göre çok daha öncelikli bir meseledir. KSO olarak biz de; çevre ve İSG konularında sanayi kuruluşlarının bilinçlendirilmesi ve farkındalıklarının arttırılmasına çok önem veriyoruz. Bu konularda üyelerimize yönelik olarak bugünkü olduğu gibi çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak eğitimler, paneller ve seminerler düzenliyoruz. Ayrıca; İş sağlığı ve güvenliği konusunda üyelerimizden gelen görüş ve önerileri ilgili Bakanlık nezdinde çözmek için girişimde bulunmaya devam ediyoruz.” dedi. Konuşmasını, Otomotiv Sanayi Derneği’ne ve seminere konuşmacı olarak katılan bölgemizdeki otomotiv firmalarının yöneticilerine teşekkür ederek tamamladı.İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanlığı Bölge Müdürü Hüseyin Sezek de seminerin 2. açılış konuşmasını yaptı. Sezek konuşmasında Bölge Müdürlüğü’nün ve Bakanlığın çalışmalarını, faaliyetlerini ve 2016-2017 yıllarındaki projelerini aktardı.
Semineri Okan Üniversitesi İSG Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hacer Kayhan verdi
Açılış konuşmalarının ardından seminere geçildi. Okan Üniversitesi İSG Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Hacer Kayhan “Davranış Odaklı İş Güvenliği Kültürü” konusundaki sunumunu yaparak eğitim ve farkındalık çalışmaları ile İSG kültürünün firmalarda oturtulabileceğini, bunun içinde üst yönetimin muhakkak desteğinin alınması gerektiğini vurguladı. Otomotiv Sanayi Derneği İSG Çalışma Grubu Başkanı ve Tofaş İSG Yöneticisi Ayhan Aydın “Otomotiv Sanayi&İSG” konusundaki sunumunu yaparak Yrd. Doç. Dr. Hacer Kayhan’ın sunumunda bahsettiği davranışsal odaklı iş güvenliği kültürüne örnekler verdi. Seminerin öğleden sonraki programında ise Ford İSG Yöneticisi Bülent Özkan, Karsan İSG ve Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Ersun Şahin, Türk Traktör İSG Yöneticisi Selim Arun ve Oyak Renault İş Güvenliği Bölüm Şefi Cem Süren sırasıyla “Firmalarındaki İSG Uygulamaları” konusundaki sunumlarını yaptılar. Konuşmacılar sunumlarında kendi firmalarındaki İSG uygulamalarını ve iyi uygulama örneklerini katılımcılarla paylaştı. Seminer toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.