‘O rapordaki fotoğraf başka yerde çekilmiş’
‘O rapordaki fotoğraf başka yerde çekilmiş’
Raporda, Mart ve Nisan aylarında sınırda görevli Türk askerlerinin Suriyeli sığınmacılara ve Kaçakçılara uyguladıkları şiddet, biri çocuk beş kişinin ölümü, 14 kişinin de ağır yaralanmasıyla sonuçlanmıştır. Türkiye sınırında görevli askerler üç sığınmacıyı ve bir kaçakçıyı vurarak, bir kaçakçıyı da döverek öldürdü” denilmişti.
Tek tek yalanladılar
Askeri kaynaklar, rapordaki iddialarla ilgili araştırma yapıldığını belirtti. Askeri birimlerin, hazırladığı raporda şu tespitler yer alıyor:
- Raporda yer alan bölgelerde, hudut birlikleri tarafından 1 Ocak-10 Mayıs 2016 arasında meydana gelen 3 bin 975 yasa dışı hudut geçişi olayında, 66 bin 49 Suriye vatandaşı, 16 ayrı ülke vatandaşı 910 şahıs, 308 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 67 bin 267 kişi yakalandı.
- 2016’nın ilk 4 ayında mülki makamların izniyle, Cilvegözü ve Yayladağı hudut kapılarından 52 bin 325 Suriyeli sığınmacı giriş ve çıkış yaptı. Bunların 21 bin 576’sı Türkiye’ye giriş, 30 bin 749’u ise Suriye’ye çıkış yaptı.
- Sınır hattında alınan tedbirler sonucu kaçakçılık olayları asgari seviyeye indirildi. Bu durumun kaçakçılıktan maddi kazanç elde edemeyen Türkiye ve Suriye’deki organize kaçakçı çeteleri asılsız iddiaları sürekli gündeme getirerek insan kaçakçılığına yöneltiyor.
l İnsan kaçakçılığını organize eden kaçakçı çeteleri, paralarını aldıkları çoğunluğu Suriyeli şahısları “Türk askeri size ateş etmez silah sesi duysanız da ilerleyin” diyerek kaçak geçişe yönlendiriyor.
- Organize kaçakçılık yapan şahıslara müdahale ederken, bunlardan biri, 14 Şubat 2016’da Görentaş Hudut Karakolu’nda görevli olan piyade sözleşmeli er Mustafa Uygun’u kaçakçılık olayına müdahale ederken şehit etti, olayla ilgili dört şahıs tutuklandı.
Çarpıtılmış ifadeler
Raporun sonuç bölümünde şu ifadeler dikkat çekti:
l Sınır birlikleri vazifesini, yasal mevzuat çerçevesinde yerine getirirken, ikazlara uyan kaçakçılara hiçbir şekilde ateş açılmadı ve kesinlikle şiddet uygulanmadı.
- İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporundaki iddiaların; organize kaçakçılık yapan şahısların önyargılı ifadelerine dayanan, maksatlı, çarpıtılmış ve gerçeği yansıtmayan asılsız bilgilerden oluştuğu belirlendi.
- Bu türden asılsız ve mesnetsiz iddiaları başka yerlerde çekilmiş darp görüntülü fotoğraflarla süsleyerek, sınırda kahramanca ve fedakarca görev yapan unsurlarımızı yıldırmaya çalışma maksatlı olduğu değerlendirilmektedir.