Aydınlatma Ölçümü Nedir? Kimler Aydınlatma Ölçümü Yaptırmalıdır?
Aydınlatma Ölçümü Nedir? Kimler Aydınlatma Ölçümü Yaptırmalıdır? Aydınlatma Ölçümü Yapılmaz ise ne olur? Aydınlatma Ölçüm Standartları Nelerdir? Aydınlatma Ölçümü Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir? Gibi sorularınıza cevap bulacağınız adres: www.nvakalite.com Aydınlatma Ölçümü Nedir?
İşyerinizde var olan mevcut aydınlatmanızın yeterli olup olmadığının tespitidir.
Kimler Aydınlatma Ölçümü Yaptırmalıdır?
İşveren, çalışanı ve çalışma ortamının uygunluğunu gözetmekle yükümlüdür. Bunun için işyerinin fiziksel, kimyasal, biyolojik açıdan ortam ölçümlerini yaptırmalıdır. Bu ölçüm ve testlerin içerisinde aydınlatma ölçümü yer almaktadır. Dolayısıyla tüm firmalar aydınlatma ölçümü yaptırmak zorundadır.
Zorunluluktan ziyade de çalışanlarınızın performanslarından en iyi şekilde istifade etmek için psikolojik olarak gereksinimleri olan termal konfor şartlarını göz önünde bulundurmalıyız, en önemli duyu organımız ise göz olduğundan aydınlatmanın normal sınırlarda olmamasında ki sonuçlar can sıkıcı olabilmektedir. İşyeriniz Lux değerleri normal sınırlarda olmalıdır.
Aydınlatma Ölçümünü Kimler Yapabilir?
Odaya kayıtlı Elektrik mühendisinin kalibrasyonlu aletler ile ölçüm yapması da uygundur. Mühendis, Ölçüm sonuçlarını uluslar arası standartlara uygun olarak yorumlamalı ve raporlamalıdır. Bazı kamu kurumları yeterli bulmamakta ve TURKAK dan akredite olmuş kurumlar tarafından da bu hizmeti talep etmektedir. Cihaz satın almak ve raporlama ile ilgili zaman harcamak istememeniz veya herhangi bir denetim durumunda olası bir kabul edilmeme sürprizi ile karşılaşmamanız için bizim gibi yetki belgesi olan firma ile çalışabilirsiniz.
Aydınlatma Ölçümü Yapılmaz ise Ne Olur?
Şirketiniz cezai işleme maruz kalır. Alacağınız cezanın çalışan sayısı ile çarpılması da muhtemeldir. Tahmini tutar 1500 TL den başlamaktadır.
Aydınlatma Ölçüm Standardı Nedir? Aydınlatma Ölçümü Hangi Standarda Göre Yapılmaktadır?
TS ISO 12464
ISO/CIE 8995-1
ISO/CIE 8995-3 Standardına göre raporlanmalıdır.
Aydınlatma Ölçümü Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Daha önce aydınlatma ölçümü yapılmışsa hali hazırda olan rapor göz önünde bulundurularak ölçüm yapılmalı. Boş bir alanda ise yerden 80cm yüksekte olmalı ölçüm noktanız, masada çalışılıyor ise masa ortasında yani aydınlatmanın olduğu zemin üzerinde yapılmalıdır. Ölçüm yapılan cihazın üzerine doğrudan güneş ışığının gelmesi engellenmelidir. Bazı durumlarda ölçümler gecede tekrarlanmalıdır.
Ölçüm Sonucunda Aydınlatma Değeriniz Düşük Çıktı İse Ne Yapmalısınız?
Aydınlatma sistemine ek olarak aydınlatmanın arttırılması, firmanın açık renklere boyanması veya reflektörlerin yenilenmesi gibi uyarı ve tavsiyeler ölçüm sonucunda firmamız tarafından sizlere bildirilecektir.
Aydınlatma Ölçümü Yapılırken Hangi Bölgeler Ölçülmelidir?
Bölge bölge tüm işyeri ele alınmalıdır.
Aydınlatma Ölçümleri Hangi Cihaz İle Yapılmaktadır?
Luxmetre ile yapılmaktadır.
Aydınlatma Ölçümünün Deney Metodu Nedir?
Silikon diyot sensör metodu.
Bakanlığa Bildirim Zorunluluğu Nedir?
Laboratuvarlar ölçüm sonucunda elde ettikleri bilgiyi genel müdürlüğün internet sitesinde belirlediği aralıklar ile Bakanlığa bildirir.
En İyi Aydınlatma Şiddeti Aralığı Nedir?
Çalışanların en çok sevdiği aydınlatma şiddeti aralığı 400-850 lüks aralığıdır.
Laboratuvarların Gizlilik İlkesi Nedir?
Laboratuvarlar hizmet sundukları firmalara ve bakanlığa karşı sorumludurlar. Dolayısıyla mevcut bilgileri 3. Kişiler ile paylaşmazlar, bunun için firmanın isteği doğrultusunda gizlilik sözleşmesi de yapılabilmektedir.
Aydınlatma Ölçüm Raporunda Neler Yer Almaktadır?
Firma bilgileri, ölçüm talimatları, hangi standarda göre ölçüm yapıldığı, ölçüm resimleri, ölçüm sonuç lux değerleri ve ölçüm sonucuna göre alınması gereken önlemler / bilgilendirme ayrıca laboratuvarın yetki belgesi yer almaktadır. Aydınlatma Ölçümü Ne Kadar Zamanda Bir Tekrarlanmalıdır?
Yılda bir. Ancak işyeri değişiklik, adres, konum değişimi varsa hemen ölçüm tekrarlanmalıdır.
Örnek Aydınlatma Ölçüm Raporu Var Mıdır?
Evet. 0212 855 58 98 i arayarak talep edebilirsiniz.