ÜRETİCİ, ESNAF VE GENÇ DESTEKLERİ YÜRÜRLÜKTE
ÜRETİCİ, ESNAF VE GENÇ DESTEKLERİ YÜRÜRLÜKTE
AK Parti’nin seçim vaatleri olarak 64. Hükümet Programı’na da giren çeşitli kesimlere yönelik düzenlemeler, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 2016 Eylem Planı doğrultusunda devreye alınıyor. Üretici, esnaf ve genç destekleri belli oldu.
Eylem Planı kapsamında gençlere 100 bin, esnafa 30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ile üreticilere Ziraat Bankası’ndan indirimli kredi sağlanmasına yönelik düzenlemeler, 16 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandı.
Hükümetin 2016 Eylem Planı kapsamında bir haftada hayata geçirmeyi planladığı esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik eylemler dahilinde KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış genç girişimci esnaf ve sanatkarların, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini bankaya sunmaları durumunda 100 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek. Bu imkandan bakiyesi 1 Aralık 2015 tarihine devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak.
Gençlere çeyiz desteği de geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan Çeyiz Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik uyarınca, devlet katkısına hak kazanabilmesi için evlilik tarihinden önce asgari 3 yıl boyunca hesaba para yatırılması ve 27 yaşını doldurmadan ilk evliliğin yapılması gerekecek. Devlet katkısı ödemesi evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve 5 bin lirayı geçemeyecek. Çiftlerin her ikisinin de yararlanabileceği Çeyiz hesabı desteğine ilişkin yönetmelik, 4 ay sonra yürürlüğe girecek.
Esnaf ve sanatkarların makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin liraya kadar faizsiz kredi kullandırılabilecek.
Üretici kredileri
Bakanlar Kurulu’nun Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına ilişkin Kararı ile de, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından çiftçilere 2016 yılında kullandırılacak kredilere ilişkin indirimli faiz oranları belirlendi.
İndirim, tarımsal kredi cari faiz oranları üzerinden, yatırım türüne göre yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda uygulanacak. Tarımsal yatırımlara 10 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanacak.
Bitkisel üretimi desteklemek amacıyla da, işletme büyüklüğü 5 dekar veya altında olan meyve, sebze, süs bitkisi ıtrı-tıbbi-aromatik bitki yetiştiricilerine 2016 yılında dekar başına 100 lira küçük aile işletmesi desteği verilecek. Söz konusu desteğe başvurular 31 Ekim 2016 tarihine kadar devam edecek.
Hayvan yetiştiricileri ile bitkisel üreticilere 2016 yılında verilecek destek miktarları da belli oldu. Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, hayvan yetiştiricilerine 12,5 milyon liraya, bitkisel üretim yapan üreticilere ise 10 milyon TL’ye kadar faiz indirimli kredi kullandırılacak.