65 yaş ücretsiz taşımada son viraj
65 yaş ücretsiz taşımada son viraj
65 yaş ve üzeri kişilerin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanması ile ilgili konunda düzenleme yapıldı. Ancak yönetmeliğin hala çıkmadığını dile getiren Haydar Akar, Meclis’e soru önergesi verdi.
İlk olarak 4 Mart 2014 tarihinde yürürlüğe giren ve 65 yaş ve üzeri kişilerin şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanacağına ilişkin yönetmeliğin çıkışı ile birlikte uygulamada sorunlar yaşanmıştı. Yapılan yasal düzenleme ile sorunlar giderildi ancak yönetmelik hala çıkmadı. Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Aile Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi.
ÇÖZÜM İSTEMİŞTİ
Haydar Akar, Meclis’te konuşma yaparak 65 yaş uygulamasının yaşlılar ve ihtiyacı olan kişilerin ücretsiz seyahat hakkını kullanabilmeleri açısından doğru olduğunu ancak maliyet boyutunda minibüs esnafını mağdur ettiğini belirterek, uygulamada yapılan eksik düzenlemelerin vatandaşla minibüsçü esnafını karşı karşıya getirdiğini söylemiş ve gerekli düzenlemelerin yapılarak şoför esnafına devlet tarafından ödenek yapılarak bu sorunun çözümünü istemişti.
GELİR DESTEĞİ YAPILACAKTI
7 Nisan tarihinde Meclis’te yapılan yasal düzenleme ile belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşım aracı için bunların işletmecilerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten ilgili belediyeler aracılığıyla her ay gelir desteği ödemesi yapılacağı belirtilmiş ve yapılacak ödemeye ilişkin diğer esas ve usullerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken altı ay içinde belirleneceği belirtilmişti.
SORULAR YÖNELTTİ
Yönetmelik gecikince konuyu bir kez daha Meclis gündemine getiren Haydar Akar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun cevaplaması istemi ile soru önergesi verdi. Akar önergesinde, “7 Ekim 2015 tarihi itibari ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığınca ödemelere ilişkin hangi hususları belirlenmiştir?, Geçen zaman sürecinde Bakanlık bütçesinden özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı ile özel deniz ulaşımı aracı için bunların işletmecilerine bir ödenek verilmiş midir? Geriye dönük herhangi bir ödenek ayrılması gündeminizde var mıdır?” sorularını yönetti.