ISO BELGELENDİRME
Sektörler
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
İso Belgelendirme
Karbon Ayak İzi Hesalama
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi
Firma Adı : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi
Yetkili : Faruk ÇELİK
Adres : Yunusemre Mah. Kübra Sok. No:1 Pursaklar / ANKARA
Şehir / İlçe : Ankara / Pursaklar
Telefon : (0312) 594-1400
Faks : (0312) 527-5123
Web Site : casgem.gov.tr
E-Mail : casgem@casgem.gov.tr
Kuruluş Yılı : 1955
Firma Hakkında

ÇASGEM, 1955 yılında Yakın ve Orta Doğu Çalışma Enstitüsü (YODÇE) adıyla İstanbul´da kurulmuştur.

YODÇE, Uluslararası Çalışma Örgütü (UÇÖ) ve Türkiye Hükümeti arasında 17.01.1955 tarihinde, 5 Eylül 1951 tarih ve 6114 sayılı Kanuna dayanarak hazırlanan 13 Sayılı Ek Anlaşma ile kurulmuş ve aynı gün faaliyetine başlamıştır. Antlaşmaya Türkiye hükümeti adına Esat Sıbay, UÇÖ adına Paul Casson imza atmışlardır. Bu Ek Antlaşma, Türkiye Hükümeti ile 5 Eylül 1951 de Birleşmiş Milletler, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü arasında imzalanan Esas Antlaşma uyarınca aktedilmiştir. Adı belirtilen kuruluşlar ile hükümet arasındaki esas antlaşmanın amacı; Hükümet dairesinde ve hükümet tarafından ele alınmış bulunan çalışma şartları, işçi sağlığı ve iş güvenliği, işçi-işveren ilişkileri, işgücü ve sosyal güvenlik mevzularının düzenlenmesi ve denetimi işlerinde görevli bulunanların bu sahalardaki bilgilerini arttırmak ve uzmanlık edinmelerini mümkün kılmak için Türkiye´de bir çalışma enstitüsü kurulması arzusudur. 13 Sayılı Ek Anlaşmanın 1.maddesinin 2.fıkrasında Enstitünün gerçekleştirmesi planlanan hizmetlerin hangi noktalar etrafında toplanacağı belirtilmiştir.

Buna Göre;

  • Ek anlaşmanın başlangıç kısımlarında belirtilen; çalışma şartları, işçi sağlığı ve iş emniyeti, işçi-işveren münasebetleri, iş gücü ve sosyal güvenlik mevzularının düzenlenmesi ve denetimi konularında görevli devlet dairelerinin gelişmesi konusunda devletin yetkili makamları ile görüşmek suretiyle incelemeler yapmak ve bunlarla ilgili programların hazırlanmasına yardımcı olmak,
  • İlgili memurların yetiştirilmelerini sağlamak için izlenecek usulleri idarenin çalışma şartlarına uyumlaştırmak amacıyla gerekli incelemeleri yapmak,
  • Çalışma servislerince uygulanan usul ve esaslar hakkında çalışma sorunları ile görevli memurlar için merkezde uygun gelişme kurallarını düzenlemek,
  • Talep halinde, vesaik temin etmek ve danışmanlık hizmetinde bulunmak veya ilgili dairelerde öğretici denemeler ve gösteriler düzenlemek veya teknik döküman, dinleme ve görsel malzeme, el kitapları ve eğitim örnekleri sağlamak suretiyle öğrenilen usul ve esasların ilgili daireler tarafından uygulanmasına yardım etmek olarak belirlenmiştir.

Beş yıllık uluslararası dönemin ardından 17 Ocak 1960 tarihinde YODÇE, Türk idaresine resmen geçmiştir. YODÇE´nin Türkiye Hükümeti´ne devrolunması ile ilgili olarak 27 Şubat 1960 tarihinde 7460 Sayılı Kanun ile kurumun Teşkilat Kanunu çıkartılmıştır. Adı geçen kanunda Enstitünün görevleri ayrıntılı bir şekilde tespit edilmiş bulunmaktadır. Anlaşmanın 1.maddesinde Enstitünün statüsüne ilişkin olarak şöyle denmektedir; Esas Teknik Yardım Anlaşmasına mütedair 6114 sayılı kanuna istinaden Hükümetimizle Milletlerarası Çalışma Teşkilatı arasında 17 Ocak 1955 tarihinde imzalanan 13 sayılı Ek Anlaşma ile kurulmuş bulunan ve idaresi Hükümetimiz tarafından devralınmış olan Yakın ve Orta Doğu Çalışma Enstitüsü mali ve idari bakımdan Çalışma Vekaletine (Bakanlığına) bağlı olup bu Bakanlığın denetim ve kontrolüne tabidir. Kanunun ikinci maddesinde Enstitünün görevleri maddeler şeklinde belirlenmiş bulunmaktadır.

Buna göre artık Bakanlığın bağlı bir kuruluşu olan Enstitü aşağıda sıralanan görevleri ifa etmek amacıyla faaliyet gösterecektir.

  • Çalışma Bakanlığı ile bu bakanlığa bağlı kurumlarda ve çalışma mevzuatı ile ilgili sair resmi daire ve müesseselerdeki personelin ve bilümum iş yerlerindeki işçi, müstahdem ve işverenlerin iyi bir şekilde yetiştirilmeleri ve olgunlaştırılmalarını sağlamak için Enstitüde, işçi ve işveren münasebetleri, çalışma şartları, iş teftişi, tam çalışma, iş verimi, iş emniyeti, işyeri hekimliği, iş hıfzısıhhası, sosyal sigortalar, sosyal güvenlik, işgücü ve iş gücünün teşkilatlandırılması, iş piyasası etüdleri, iş istatistikleri ve benzer mevzularda seminerler tertip etmek,
  • Yukarıdaki fıkrada bahsi geçen seminerlerden ayrı olarak, iş yerlerinde aynı mevzularda seminer ve konferanslar tertip etmek veya bu mevzularda tertiplenmiş konferans ve seminerlerin faaliyetine iştirak etmek,
  • Çalışma meseleleri üzerinde milli ve milletlerarası bölge seminerleri tertip etmek,,
  • Çalışma mevzuları ile ilgili araştırmalar ve incelemeler yapmak ve bu mevzularda vesaik toplamak,
  • İlgililerin talebi veya muvafakati ile iş yerlerinin çalışma mevzuları ve iş verimi ile ilgili meselelerini inceleyerek istişare ve tavsiyelerde bulunmak,
  • İmkânları nispetinde istatistikler hazırlamak,
  • Türkçe ve yabancı dillerde gayesi ile alakalı derleme ve neşriyat yapmak.

Kanunun 3.maddesinde; Eğitim Merkezi, bu kanunda yazılı vazife ve gayelerini tahakkuk ettirmek için memleket içinde ve dışındaki resmi ve hususi daire ve müesseselerle temas ve işbirliği mevzularında vekâletin muvafakatini istihsal etmek kaydıyla re`sen muhabere ve temaslarda bulunabilir denmektedir. Bu vesile ile Enstitünün görevlerini yerine getirirken diğer resmi ve özel kuruluşlar ile işbirliği yapabileceği, gerekli hallerde ise Bakanlığın izni dâhilinde yurt dışında temaslarda bulunabileceği belirtilmiştir. Kanunun 4. maddesinde; Eğitim Merkezinin, ikinci ve üçüncü maddelerde yazılı hususlara matuf faaliyetleri Türkiye ile Yakın ve Orta - Doğu memleketleri için olduğu gibi, imkânlarının müsaadesi nispetinde, diğer yabancı memleketleri de şümulü dâhiline alabilir denmekte ve bu vesile ile Enstitünün sadece Türkiye ve Yakın ve Orta Doğu Ülkeleri ile değil bütçesi elverdiği takdirde diğer yabancı memleketlerle de işbirliği halinde çalışabileceği hükme bağlanmıştır.

Enstitü 1972 yılında Ankara´ya nakledilmiştir. Bu naklin en temel sebebi Çalışma Bakanlığı ve bağlı kuruluşların Ankara´da oluşu ve bunun yanında UÇÖ´nün İstanbul´da yer alan Faaliyet Merkezinin de Ankara´ya taşınmış olmasıdır.

Daha sonraki süreçte kurum 09.01.1985 tarih ve 3146 sayılı Kanunla, Bakanlığın bağlı kuruluşları arasında yer almış ve bağımsız bütçeye kavuşmuştur. 2003 senesine kadar ağırlıklı olarak iş sağlığı ve güvenliği ile iş mevzuatı eğitimleri düzenleyen kuruluşun adı, 16.07.2003 tarihinde 4947 sayılı kanun ile 7460 sayılı YODÇEM Teşkilat Kanunu´nda yapılan değişiklik sonucu, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi" (ÇASGEM) olarak değiştirilmiştir.

YODÇE´nin 1960´da Türkiye Cumhuriyeti´ne devredilmesinden sonra geçirmiş olduğu en ciddi değişikliklerden biri bu dönemde olmuştur. Bu değişiklik ile birlikte kuruma yeni kadrolar ihdas edilmiş, bütçesi arttırılmış ve yeni görevler verilmiştir. En önemli değişikliklerden biri; 2003 yılına kadar sadece eğitim enstitüsü ya da eğitim merkezi olarak anılan kurumun adına "eğitim" faaliyetlerine ek olarak "araştırma" faaliyeti de eklenmiş ve kurumun görevi; "çalışma yaşamında eğitim ve araştırma" olarak belirlenmiştir.

Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram