Teknolojik Yenilikleri Uygulamayan İşverene Geçit Yok
Teknolojik Yenilikleri Uygulamayan İşverene Geçit Yok
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı son yıllarda artan iş kazalarını önlemek için yeni tedbirler almaya devam ediyor. Özellikle en çok ölümlü iş kazasının yaşandığı sektör olan Madencilikte işverenlerin iş güvenliği kurallarına uygun çalışması ve çalışma koşullarını bu doğrultuda düzenlemesi için Bakanlıkça önlem alınıyor.
Bu kapsamda, üretim zorlaması yapılan iş yerlerinin anında mühürleneceğini açıklayan Bakanlık, mührü sökerek kaçak üretim yapan iş yerlerine 5 yıl hapis cezası verileceğini duyurdu.
İş yerlerinde İşin Durdurulmasına Yönelik Yönetmelikte yapılması planlanan değişiklik uyarınca, özellikle çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde teknolojik gelişmelerin takip edilmesi zorunlu tutuldu. İş yerinde teknolojinin getirmiş olduğu yeniliklere uygun önlem almayan iş yerlerinde üretimin artırılması için yapılan ve üretim zorlaması nedeniyle işçi sağlığını riske atan çalışma koşullarına dur denecek.
Üretim metotlarında yenilik yapmayan, eski teknolojiyi kullanarak iş ve işçi sağlığını tehlikeye atan iş yerlerinin faaliyetleri durdurulabilecek. Taslak ile iş durdurma kararı mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerince 24 saat içinde uygulanabilecek.
Maden ocaklarında, çift yolla yeryüzüne bağlantı kurulamaması, iki ayrı enerji kaynağı bulunmaması, oksijen maskelerinin verilmemesi, çalışanların yer altında takibini sağlayan çip sisteminin kurulmaması, tehlikeli gaz ve su sondajının yapılmaması gibi nedenlerle mühürlenebilecek.
Taslağa göre iş yerinde gerekli iş güvenliği önlemlerini almayan, mühürlenen iş yerinde izinsiz çalışma yaptıran işveren ve işveren vekilleri ile ilgili beş yıla kadar hapis cezası verilebilecek.