Standartlar ve Belgelendirme
Yönetim Sistemleri BelgelendirmeYönetim Sistemleri Belgelendirme
Standardizasyon veya sistem bir kurumda belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemlerine denir. Kurumsallığın veya iyi bir şirket olmanın anahtarı iyi bir sisteme sahip olmaktır. Bu sistemin kurulması kadar iyi yönetilmesi ve sürekli kendini tazelemesi gerekir.
Sistemin hangi konuları ele aldığı ve nihai olarak hangi amaca hizmet edeceği konusuna göre ayrı bir standart adı ile belgelendirilebilmektedir.
Örneğin bir kuruluşun müşteri odaklılığını ve müşteriye hizmet ederken kullandığı tüm yönetim sisteminin adı Kalite Yönetim Sistemi dir ve buna Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) nun verdiği 9001 nolu standart ile uygulanır ve denetlenir. Çevreyi korumak için kurduğu sistem ISO nun 14001.standardı ile uygulanmakta eğer gıda güvenliği ile ilgili sistem kuracaksa ISO 22000. standardı, bilgi yönetimi ile ilgili uygulayacağı sistemi ise ISO 27001. standart ile uygulayacaktır. Bunun gibi onlarca "Yönetim Sistemi" ve standartları mevcuttur.
Bu rakamlar diğer tüm standart numaraları gibi biribirlerinden ayırt etmek dışında özel bir şifre içermemektedir.
Ürün Belgelendirme
Yukarıda standartlaştırma için belirli kurallar koyma ve uygulama dedik. Aynen ürünlerin kalitesini güvence altına almak için de ürünün özellikleri ile ilgili ölçü ve teorik standartlar, sürekli aynı kalitenin sürdürülebilmesi için kalite güvence sistemlerini içeren ürün güvenliği standartları mevcuttur. Bazı ürünlerin evsafını olması gerekli özellikleri taşıdığını test ederek belgelendirirken, yapı malzemeleri gibi bazı ürünlerde ise ürün analiz/test leri dışında Üretim yönetim sistemini ve kalite güvence sistemlerini uygulayarak belgelendirebilirsiniz.
ilgili gıdanın analizini
ürünlerin muayenesini
hatta fabrikanında denetlenmesini
gerektirebiliriz. Dikakt ederseniz bir gıda ürününü belgelendirebilecek kuruluşların test (laboratuvar) hizmetlerini, muayene hizmetini ve aynı zamanda denetim hizmetini birlikte veya taşere ederek yapabilecek şekilde çalışması gerekir.
Ürünün örneğin bir asansörün veya makinenin ilgili parçalarının yerinde ve düzgün çalışıp çalışmadığını bazı testlerle ve gözleme dayalı olarak raporlamaktır.
Bu yazılanlar dışında personel ile ilgili eğitimlerin veya uygulamalı eğitimlerin belgelendirmesi de sistem olarak ele alınabilir. Her ne kadar standartların tümüne yakın bir kısmında eğitimler bir sistem olarak ele alınsa da eğitim yönetim sistemi yada eğitim standardı diye bir standart yoktur. Komite çalışmaları ve tebliğlerde belirtilen mesleki kriterlerin bir eğitim kurumu tarafından anlatılması ve sınav yapılması ile personel belgelendirme yapılmaktadır. Bu sistemin adı da ISO
17024 (akreditasyon) standardıdır.
Yönetim Sistemi, Ürün Belgelendirmesi, Muayene Raporlaması, Laboratuvarlar ve diğer tüm sistemlerin yüzlerce standardı vardır. Ancak standartları birbirinden ayırt ederken 9000 den başlayarak 60000 bin küsurlara kadar sistem, ürün, analiz, standartları vardır. Bunlardan bazıları da 17000 serisi olarak sayılabilen tüm bu belgelendirmeleri yapan kuruluşların akredite (yetkinliğinin teyidi) edilmesi için uygulaması gerekli standartlardır.