Birlikte işleme kullanımıyla öncü
Birlikte işleme kullanımıyla öncü
Votorantim Çimento Grup Elektrik ve Otomasyon Müdürü Orhan Bahadır; “Votorantim Çimento dünyada çimento ocaklarındaki sanayi atıklarını ekonomik, etkin ve çevre açısından uygun şekilde ortadan kaldıran üretici bir teknoloji olan “birlikte işleme” kullanımının öncülerinden biridir. 2005 yılından bu yana şirket, kullanılmış lastikler, kimyasal çözücüler, yağlar ve kullanılamaz durumdaki maddeler başta olmak üzere 3 milyon tondan fazla atığı birlikte işlemiştir” diyor.
Votorantim Çimento, gelişmiş otomasyon sistemlerini entegre ettiği modern üretim anlayışıyla insana ve çevreye saygılı, sürdürülebilir ve verimli üretim gerçekleştiriyor.
Bir asır önce yüzde yüz Brezilya sermayesiyle kurulan Votorantim Grup, bugün 5 kıtada 20 ülkede hizmet sunuyor. 2012 yılından beri de Türkiye’de faaliyet gösteren Votorantim, çimento, beton ve agrega sektörlerinde üretim gerçekleştiriyor. Enerji uygulamaları, en güncel teknoloji yatırımları ile yüksek kaliteli ve ekonomik üretim elde etmeyi amaçlayan Votorantim Çimento’nun kullandığı üretim teknolojileri ve güncel yatırımları üzerine Votorantim Çimento Grup Elektrik ve Otomasyon Müdürü Orhan Bahadır ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide Bahadır; Türkiye çimento piyasasındaki ilk markalı ürün olan CEMPOWER’ı piyasaya sürmeleri gibi sektörde yarattıkları ilkler ve yenilikler hakkında bilgiler verdi.
Votorantim Çimento, kuruluşundan günümüze nasıl bir gelişim gösterdi? Bu süreçte ürün gamı nasıl çeşitlendirildi? Üretimini gerçekleştirdiğiniz ürün gruplarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Votorantim Grup, 5 kıtada 20’den fazla ülkede, çimentodan kağıda, çelikten finansa kadar pek çok alanda faaliyet gösteren %100 Brezilya sermayeli bir aile şirketidir. 1918 yılında sanayi yatırımlarına bir tekstil fabrikasıyla başlayan Votorantim, 96 yıllık süre içinde faaliyetlerini, başta yapı malzemeleri olmak üzere, madencilik, finans, metalürji, konsantre portakal suyu sektörlerine kadar genişletmiş ve sektöründe hem Brezilya’nın hem de dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelmiştir.
Votorantim Grubu içinde yer alan, operasyonel ve yönetim mükemmelliği ile öne çıkan Votorantim Çimento (VC) ise 1936 yılında Brezilya’da kurulmuştur. VC, operasyonlarını uluslararası platformlara taşıma süreci için başlangıç noktası olarak 2001 yılında Kuzey Amerika’yı tercih etmiştir. Kuzey ve Güney Amerika’da yapmış olduğu genişlemelerden sonra 2010 yılında Portekizli çimento şirketi Cimpor’un yüzde 21,2’lik hissesini alarak Avrupa’ya adım atan Votorantim, 2012 yılında ise yapılan varlık alış verişi sonucunda, Cimpor’un İspanya, Hindistan, Çin, Fas ve Tunus’un yanı sıra Türkiye’deki fabrikaların kontrolünü devralarak ülkemizde de faaliyet göstermeye başlamıştır.
Votorantim Çimento, temel yapı malzemeleri sektöründeki büyük küresel şirketlerden biri olarak, işletme mükemmeliyeti ve lojistik, yinelenebilir yönetim sistemi, yetenekli iş gücünü çekmesi ve geliştirmesi ve sosyal ve çevresel sorumluluklara bağlılığı ile ön plana çıkmaktadır.
Votorantim Çimento’nun beş kıtaya yayılmış ürün portföyünde çimento, beton, agrega (kırma taş ve kum) ve harç, sönmüş kireç, kireç boyası, yapı taşı, seramik, beyaz çimento ve tarım kireci gibi tamamlayıcı ürünler vardır. Votorantim Çimento Türkiye’de ise çimento, beton ve agrega sektörlerinde faaliyet göstermektedir.
Votorantim Çimento’nun sektördeki ilkleri nelerdir?
Votorantim Çimento dünyada çimento ocaklarındaki sanayi atıklarını ekonomik, etkin ve çevre açısından uygun şekilde ortadan kaldıran üretici bir teknoloji olan birlikte işleme kullanımının öncülerinden biridir. 2005 yılından bu yana şirket, kullanılmış lastikler, kimyasal çözücüler, yağlar ve kullanılamaz durumdaki maddeler başta olmak üzere 3 milyon tondan fazla atığı birlikte işlemiştir.
Votorantim, müşterilerinin ürünlerimizin satışı öncesi ve sonrası teknik destek sağlayan Türkiye çimento pazarındaki ilk Teknik Hizmetler ekibine sahip çimento üreticisidir. Müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine en iyi değer sunumu sağlayacak ürün ve hizmet anlayışımızın bir parçası olarak piyasaya sürdüğümüz Türkiye çimento piyasasındaki ilk markalı ürün, CEMPOWER, ürün portföyümüzde yer almaktadır.
Enerjide dışa bağımlılığı her geçen gün artan ülkemizde, buna bağlı olarak enerji verimliği sağlayan ürünlerin önemi de hızla artıyor. Enerji verimli ve yüksek performanslı ürünlerin kullanımında Türkiye ekonomisine ne tür katkılar sağlıyorsunuz? Ne tür sistem ve teknolojilere yatırım yapılıyor bu konuda?
Enerji verimliliği ve performans artırıcı uygulamalar olarak, proses otomasyon kontrol sistemlerini kuruyoruz ve bunlara expert sistemleri ilave ediyoruz. Bu expert sistemler operatör manevralarını minimize ederek ve de sistemi performans ve kapasite artırımı buna ilaveten enerji azaltıcı faaliyetlerle üretim maliyetlerini dolayısı ile sistemden kullandığımız enerji maliyetlerini azaltıcı etkiler yapıyor. Bu çalışmaların sonuçları hem ülkemiz ekonomisine hem de şirketimize kar/ fayda olarak geri dönmektedir.
Bunlara ilave olarak; verimli motorlar kullanmak, pompa ve fanlarda sürücü uygulamaları, PID kontroller ve atık ısıları geri dönüşümlerde reküperatörler ile ısınma vb uygulamalarını yapıyoruz . Tüm bu ilave uygulamalar ve enerjinin etkin kullanımı, maliyetleri azaltıcı kazançlar yaratmaktadır.
İlave olarak çalıştığımız atık ısıdan enerji geri kazanım projelerini inceleyip tesislerimize entegre etmenin çalışmalarını yapıyoruz. Bu şekilde atık ısılarımızdan kendi enerjimizi üreterek bir kısım enerji ihtiyacımızı karşılamayı hedefliyoruz.
Her yeni ürün grubuyla birlikte kullandığınız üretim teknolojileri de çeşitleniyor. Üretimde ihtiyaç duyulan yeni teknolojileri nasıl tespit ediyorsunuz? Bu teknolojilere yatırım yaparken nelere dikkat ediyorsunuz?
Yenilikler, her yıl yapılan fuarlar, üretici firmalar ve otomasyon firmaları ile yapılan yakın dirsek temaslarıyla, ayrıca kendi tesislerimiz ile birlikte benzer grupların yaptıkları çalışmalar yakından takip edilmektedir. Bu çalışmalardan ve incelemelerden çıkan sonuçların bizim tesislerimizde uygulanılabilirliği incelenip gerekli uyarlamalar ve adaptasyon çalışmaları yapılır.
Biz grup olarak insana, çevreye, prosese ve kanunlara etkilerini değerlendirerek hızlı geri dönüşü olan, sürekliliği sağlayan çalışmalara ve yatırımlara öncelik veriyoruz.
Fabrika üretim prosesini – hammadde girişinden nihai ürünün sevkine kadar gerçekleşen prosesi - kısaca paylaşabilir misiniz bizlerle?
Çimento fabrikalarında farin enerji tasarrufu amacı ile fırına girmeden önce bir ön ısıtmaya tabi tutulur. Yükseklikleri 60 metreyi geçen ön ısıtma kulelerinde seri halindeki siklonlarda farin taneleri fırından gelen sıcak egzos gazları içinde savrularak ısınırlar ve kısmen kalsine olurlar.
Bazı ön ısıtıcılarda kulenin altında ve döner fırından hemen önce bir ön kalsinasyon ünitesi bulunur. Son siklon aşamasından buraya sıcak hava ve yakıtla birlikte giren farin tanelerinde kalsinasyon, ham maddelerden CO2’in ayrıştırılması, % 95’e varan ölçüde tamamlanabilir.
Döner fırın dünyada endüstri tesislerinde bulunan en büyük proses elemanı olarak kabul edilir. Çapı 3-7 m, uzunluğu 50-75 m kadar olup 50 mm kalınlığında çelik saçtan yapılmış, refrakter tuğla astarlı dev bir borudur. Yaklaşık %3-4 eğimli olarak monte edilen fırın dakikada 1.5-4 devir yaparak döner. Ön ısıtıcıdan gelen malzeme fırına yukarı uçtan girer ve fırınla beraber dönerek, yuvarlanarak, kayarak daha sıcak bölgelere, alt uçtaki aleve doğru ilerler. Bu arada geri kalan CO2’de malzemeden ayrılır ve bir dizi kimyasal reaksiyon meydana gelir.
Döner fırının alt ucunda toz kömür, doğal gaz, fuel-oil gibi yakıtların yakılması ile oluşturulan alevin çıktığı boru bulunur. Alev borusundan çıkan beyaz kor halindeki alevin sıcaklığı 1870°C değerine yani güneş yüzeyindeki sıcaklığın üçte birine ulaşır. Bu en sıcak bölgede sıcaklığı 1480°C’ye varan kalsine malzeme kısmen ergiyip sıvılaşmaya başlar, ince taneler birbirlerine yapışıp daha büyük boydaki klinker tanelerini oluştururlar. Fırının alt ucundan çıkan klinker üzerinde soğutma işlemi uygulanır.
Soğutucudan çıkan klinker çimento üretiminde bir ara ürün sayılır. Çimento, klinkerin bir miktar kalsiyum sülfat ile öğütülmesi sonucu elde edilir. Yaklaşık 2 cm çapındaki klinker tanelerinin çimento tanesi inceliğine kadar öğütülmesi gerekir.