OKUL İSG İŞLEMLERİ
OKUL İSG İŞLEMLERİ
19.08.2014 Tarih 2014/16 Sayılı MEB Genelgesine göre “İş Sağlığı ve Güvenliği” kapsamında oluşturulacak kurullar hakkında önceki yazımda açıklamalarda bulunmuştum. Bu yazımda, MEB okul rehberine göre 43 maddede okul yönetimlerinin ve OGSK/AGSK kurullarının işlem başlıklarını yazacağım.
Şimdiye kadar konuştuğum okul yöneticileri, okulların ISG kanunu kapsamı dışına çıkarılması gerektiğini, mevcut iş yüklerinin üzerine ISG uygulamalarının yeni yükler getireceğini ifade ediyor. Ancak, okulların aynı zamanda bir “işyeri” olduğu, “ iş sağlığı ve iş güvenliği” kavramlarının hizmet veren çalışanlar ve hizmet alan öğrenciler açısından değerlendirilmesi gerektiği konusu dikkate almıyor. Mesleki ve Teknik okulların "Tehlikeli” işyeri sınıfında bulunmasından, üretim yapan Mesleki ve Teknik Okullar açısından durum daha da önem kazanıyor.
İl ve ilçe MEM bünyesinde kurulan ISG bölümleri aracılığıyla “iş sağlığı ve güvenliği” işlemlerinin yürütülmesi konuyla ilgili çözüm olabilir. Ancak burada asıl olan, herkesin kendi söküğünü dikmesi, sorunlarına kendi bünyesinden çözümler üretebilmesidir. Çalışanı 50’nin altında olan okullar ve "az tehlikeli" sınıfındaki okullar için MEM bünyesinde ISG işlemleri planlanmaktayken, diğerleri için daha çok işleme ihtiyaç var. Çıraklık eğitim veren okullarla meslek okulları dışındaki okullar, "az tehlikeli" işyeri sınıfındadır.
6331 Sayılı İSG Kanunu 7. maddesine göre: “İşyeri hekimi ve İSG Uzmanına” görev yaptıkları her saat için normal maaşlarına ilave ödeme olarak Memur Aylık Katsayısı x 200 gösterge rakamı üzerinden aylık mesai saatleri içinde 80 saati aşmayacak şekilde sadece damga vergisi keserek (0,079308 x 200 x 80= 1.268,93 TL Brüt) ek ödeme yapılabilmektedir. Aynı şekilde okul OGSK/ASGK üyelerine de aylık 40 saati geçmeyecek şekilde bir ödeme yapılması durumunda okullar açısından durum angarya olmaktan çıkıp, mecburi görev haline gelir.
Aksi halde; TKY, Kulüp, Proje çalışmaları konularında olduğu gibi herkes topu taca atmaya başlar, nöbet görevinin angarya görülüp sendika eylem kararlarıyla haftalık 4-6 saatlik ek ders ücreti talep edildiği bu günlerde, okul ISG kurullarına ek ücret ödemesiyle konu sorun olmaktan çıkar ve çözüme kavuşabilir.
Lavabo kırıldı, okul kapısı düştü, 4.kat penceresinden düştü, demir korkuluklara saplandı, okul önünde araba çarptı, okulda bıçaklandı, bahçede dövüldü, elektrik çarptı, çinko tozuyla oynadılar haberlerini okumak istemiyorsak Bakanlık ve okul çalışanları olarak çözümler üretmek zorundayız.
1.Acil Çıkışlar:Okul bünyesinde acil durumlarda yapılması gerekenler ve kişi sayılarına uygun çıkış noktaları ile yön levhalarının mevcut durumları OSGK tarafından incelenerek tespit edilen eksikliklerin sivil savunma kulübü ile birlikte giderilmesini sağlar.
2.Kazalar:Kazalar ve ramak kalma kazalar sağlık ve güvenlik kuruluna bildirilir. Kazalar ve olaylar her zaman sağlık ve güvenlik kurulu üyeleri tarafından araştırılır ve okul/kurum müdürünü bilgilendirir. Kazaların raporlanması idarecinin görevidir.
3.İlk Yardım:Acil bir durumda ilk başvurulacak kişiler ilk yardım sertifikasına sahip kişilerdir ve bu kişiler gönüllülük esasıyla OSGK üyesidir. İlk yardım personelinin isimleri, ulaşılabilecek telefon numaraları tüm sağlık ve güvenlik duyuru panolarına asılır ve okul idaresi ile OSGK üyelerinde bulunur.
Okulun tüm personeline ait kan grupları listesi okul idaresinde ve OSGK da bulunur. Öğrencilerin atölye ve laboratuarlarda kullandıkları iş kıyafetleri ve baretlerinde kan grupları yer almalı ve okul bilgi yönetim sistemine (e-okul) okulun tüm öğrencilerinin kan grupları sınıf öğretmenleri tarafından işlenmelidir.
4.Okul Mesai Saatleri Dışında Okulun Kullanımı:Okul sağlık ve güvenlik kurulu tarafından; hangi durumlarda, koşullarda, sürelerde ve hangi bölümlere giriş yapılabileceği tam gün tam yıl uygulama yönergesi çerçevesinde okul sağlık ve güvenlik çerçeve belgesi ile uyumlu talimatlarla belirlenir ve izin belgeleri ile giriş çıkışlar düzenlenir.
Okul mesai saatleri dışında personel ve öğrenci girişi, okul sağlık ve güvenlik kurulu ile ilgili alan sağlık ve güvenlik kurulunun iznine tabidir. Okul mesai dışı kayıt defterinde okulun tüm bölümlerine giriş çıkışlara ait bilgiler kayıt edilir. Mesai dışı çalışma yapacak kişiler mevcut yangın ve güvenlik talimatlarını bilmek ve uymak zorundadır. Okul mesai dışı kayıt defteri okul müdürü tarafından belirlenecek idareci sorumluluğunda olacaktır. Bina hizmetleri de aynı kayıt defterinde tutulur.
5.Bina Hizmetleri:Bina içindeki gaz, su, elektrik tesisatının bakımı ve onarımı gibi çeşitli hizmetler yalnızca yetkili kişiler tarafından OSGK talimatları doğrultusunda sağlanmalıdır. Okul içindeki yetkisiz kişilerin bu işlere müdahale etmesi önlenmelidir.
6.Sağlık ve Güvenlik Kontrolleri:“Sağlık ve Güvenlik Kontrolü”nün amacı, sağlık ve güvenlik konusuna ilgi çekmek. Bu sorumlulukları teknik ve profesyonel açıdan etkin ve rasyonel bir biçimde yerine getirmenize yardımcı olmaktır. Okulda her yıl en az iki kez emniyet amaçlı genel kontroller yapılmalıdır. Kontroller; OSGK ve ASGK tarafından yapılmalıdır. Bu kurullar, ihtiyaç hissettikleri durumlarda ilgili kişi ve kuruluşlardan yardım talep edebilirler.
7.Raporlama:ASGK tarafından yazılan raporlar ve formlar OSGK’na ve okul müdürüne iletilir. Gerekli görülecek düzeltici faaliyetler okul müdürü ve OSGK tarafından ilgili sorumlulara bildirilerek yapılması sağlanır. Bu faaliyetlerde ortaya çıkacak ihtiyaçlar okul müdürü tarafından temin edilir. Tutulan kaza kayıt raporları, oluşan kazaların nedenleri ile beraber her eğitim öğretim yılı başında alan zümresi yapılırken gündem maddesi olarak eklenmelidir. Tekrar eden kazaların önlenmesi için ilgili birim öğretmeni güvenlik önlemini almalıdır. Kaza kayıt formları iş güvenliği sorumlusu idareci ya da yardımcısı tarafından kaza olduğu anda kayıt altına alınmalıdır.
OSGK (varsa ASGK üyeleri) mümkünse her ay değilse iki ayda bir iş güvenliği toplantısı yapmalıdır. Bu toplantıyı tutanak altına alarak müdüre sunmalıdır. ACİL ÖNLEM gerektiren güvenlik tehlikeleri için, rapor yazmayı beklemeden DERHAL harekete geçilmelidir.
8.Gözetim:Okul politikası gereğince bireyler tüm zamanlarda güvenli davranmalı ve işlerini güvenlik talimatları doğrultusunda yapmalıdırlar. Yapılan tüm faaliyetler alan, dal şefleri ve laboratuar sorumlularının gözetiminde gerçekleştirilmelidir.
9.Laboratuar ve Atölyeler:Laboratuar ve atölyeler her zaman denetlenmelidir. Gerektiğinde personele ve öğrencilere eğitim verilmelidir. Herhangi bir işe başlamadan önce risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Öğretmenlerden öğrencilerinin çalışmalarını izlemeleri ve gözle genel güvenlik muayenesi yapmaları beklenir. Eğitim verilen tüm laboratuar ve atölyelerde elektrikli aletlerden olabilecek kaçakların önlenmesine yönelik tedbirler kontrol edilmeli ve eğer yoksa aşırı akım rölesi ile topraklama hattı tesis edilmelidir. Elektrikli cihazları ve güç deneyleri ile bağlantılı elektrik hattı çalıştırmaya başlamadan önce öğretmen tarafından kontrol edilmelidir. Laboratuar ve atölye sorumluları ekipmanın ve tesisin güvenli çalışmasından sorumludur. Her eğitim öğretim yılı başında atölye ve laboratuarlar denetlenmelidir.
10.Ziyaretçiler:Ziyaretçiler birim, laboratuar ve atölyeleri yalnızca gözetmen eşliğinde ziyaret edebilirler. Okul içerisinde ziyaretçiler için bir alan tahsis edilmeli ve tüm ziyaretçilerin kayıtları tutulmalıdır.
11.Eğitim: Personel ve öğrencilere yönelik iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı koruyucu önlem olarak ihtiyaç duyulan eğitimler ASGK tarafından tespit edilip OSGK ya bildirilir. OSGK belirlenen eğitim ihtiyacını kurum içi veya gerekirse ilgili kurumla işbirliğine girerek karşılanmasını sağlar. Eğitimin yeterli gelmemesi durumunda ihtiyaç ve eksiklikler tespit edilerek yeniden bir eğitim programlanabilir veya periyodik olarak düzenlenebilir. Eğitim alanlar ve eğitim alanların hangi konuda eğitim aldıkları OSGK tarafından kayıt altına alınır. Okula yeni gelen öğretmen/personel olduğunda, OSGK veya ASGK tarafından okulda yürütülen iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları hakkında eğitim verilmelidir.
12.Risk Değerlendirmesi:Okulda sağlık ve güvenlik yönetiminin en temel unsuru risk değerlendirmesidir. Risk değerlendirmesinin amacı okuldaki tehlikelerin belirlenmesi, risklerin değerlendirilmesi ve gerekli koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasıdır. Tehlike, zarar verme potansiyeli bulunan durumlardır. Risk, zarar görme olasılığıdır. Risk değerlendirmesi örnekleri ve risk analizi için tehlike kontrol listeleri listelerinin kullanacağı Formlar rehber içerisinde sunulmuştur. Sağlıkla ilgili riskler değerlendirilmeli ve bunlarla ilgili koruyucu ve önleyici tedbirler de alınmalıdır.
13.Alet ve Teçhizatın Güvenli Kullanımı:Birim, atölye ve laboratuarlarda kullanılan alet ve teçhizatlar üretici firmanın kullanım talimatı ve tasarım amacına uygun biçimde kullanılmalıdır. Alet ve teçhizatları kullanmadan önce tanıtımı ve eğitimi verilmelidir. İhtiyaç olan durumlarda makine ile ilgili koruyucular ve kişisel koruyucular temin edilmeli ve kullanılmalıdır.
Öğrenciler, ASGK tarafından belirlenen atölye ve laboratuarlarda çalışma kurallarına uyarak sorumlu öğretmen gözetiminde işlerini yapmalıdırlar.
14.Alet ve teçhizatın bakımı:Okul atölye ve laboratuarlarında bulunan alet ve teçhizatın periyodik bakımları ASGK tarafından yapılmalı ya da yaptırılmalı ve kayıtları tutulmalıdır. Bu bakımlarda kullanılan malzemeler TSE normuna uygun olmalıdır.
15.Topraklama:Okulun genelinde bulunan tüm alet ve teçhizatların ilgili standart ve yönetmeliklere göre topraklama sistemi yapılmalıdır. Mutlaka Paratoner sistemi kurulmadır.
16.Okulun kendi imalatı:Okulda okulun atölye ve laboratuarında kullanılmak üzere imal edilen alet veya teçhizat TSE standartlarına ve iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uygun olmalıdır.
17.Çalışma ortamının gözetimi:Çalışmaya başlanmadan önce ve bittikten sonra çalışma ortamının, makine ve teçhizatın kontrolleri grup öğretmeni tarafından yapılmalıdır. İş güvenliğini olumsuz yönde etkileyen unsurlar belirlenip hemen müdahale edilmelidir.
18.Ölçüm ve testler:OSGK, tüm okulu kapsayacak şekilde yılda bir kere veya gerekli görülen zamanlarda (gaz, toz, gürültü, aydınlatma, termal konfor vb.) ölçüm ve testlerin yapılmasını sağlamalıdır, varsa eksiklikleri gidermelidir.
19.Büro Çalışmaları:Kişilerin büro çalışmaları sırasında oluşabilecek sağlık sorunları ve meslek hastalığına yakalanma riskini önlemek için çalışma ortamı uygun aydınlatma, iklimlendirme ve ergonomik unsurlar dikkate alınarak oluşturulmalı veya düzenlenmelidir.
20.Lazerler, Mikrodalga ve X-Ray ışınlı Cihazlar:Okullarda kullanılan zararlı ışın, yüksek frekans ve radyasyon yayan büro, atölye ve laboratuar cihazları ile ilgili olarak;
- Cihazların doğru kullanımı için kullanım talimatları görünür bir yerde bulundurulmalıdır.
- Cihazlar, yetkili kişiler tarafından kullanılmalıdır.
- Cihazlar ilgili mevzuat ve standartlar çerçevesinde kullanılmalıdır.
21.Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD):Mevcut risklere karşı, atölye ve laboratuarlarda öğretmen, öğrenciler ve diğer çalışanların kişisel koruyucu donanımları kullanmaları sağlanmalıdır. İşe uygun kişisel koruyucu donanım seçimi yapılmalı ve CE işareti taşıyor olmasına dikkat edilmelidir. KKD bilgileri okul rehber kitapçıkları içerisinde bulunmaktadır.
22.Yüklerin Taşınması:Yüklerin taşınmasının ne şekilde yapılacağı OSGK tarafından yapılan risk değerlendirmesi ile belirlenir. Yük taşıma ile ilgili gerekli talimat ve eğitimler OSGK tarafından belirtilen şekilde sağlanmalıdır. Elle taşımada taşınacak yükün özellikleri, fiziksel güç gereksinimi çalışma ortamının özellikleri, işin gerekleri ve bireysel risk faktörleri göz önünde bulundurulmalıdır. Ağır yüklerin taşınmasında kullanılan alet ve makinelerin periyodik bakımı ve kullanımı talimatlara uygun olarak yapılmalıdır.
23.Merdivenler:
-Yangın merdivenleri; Okulda genel amaçlı merdivenler dışında mutlaka bir yangın merdiveni bulunmalıdır. Merdivenlerin bulunduğu yerler krokilerde belirgin hale getirilmelidir. İşaretlemeler standartlara uygun yapılmalıdır. Merdivenler acil kullanımlar için her zaman rahat erişilebilir olmalıdır.
-Normal merdivenler; Genel kullanım amaçlı merdivenler her zaman kullanıma hazır temiz, bakımlı ve emniyet acısından da donanımlı olmalı. Aynı zaman da merdiven başlama ve bitişleri belirlenmiş olmalı. Merdiven kenarlarında 90 cm yüksekliğinde korkuluk, merdivenler arası geniş ise arası file vb gibi malzeme ile düşmelere veya yabancı parçaların düşmesine karşı emniyete alınmalı.
-Seyyar merdivenler;Çalışmalar için bulundurulan seyyar merdivenler standartlara uygun olmalı ve periyodik olarak altı ayda bir kontrolleri OSGK tarafından yapılarak gerekli bakımları yaptırılmalı uygun değilse kullanılmamalıdır. Bunun yanında kayıtları da yine OSGK tarafından tutulmalıdır.
24.Tehlikeli Maddeler ve Kimyasallar:Tehlikeli maddeler, kimyasalları toz, gaz, buhar ve partiküller gibi maddeleri kapsar. Bu tür maddelerin ölçümlerini de kapsayacak şekilde ilgili risk değerlendirmesi yapılarak OSGK tarafından kayıtları tutulup gereken koruyucu ve önleyici tedbirler alınmalıdır. Kimyasal maddelerle çalışmalarda ilgili yönetmeliklere uygun olarak tehlikeli maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları için yapılacak risk değerlendirmesi imalatçı, ithalatçı veya satıcılardan sağlanacak malzeme güvenlik bilgi formu, kullanım talimatları ve etiket bilgileri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.
Bunların depolanması, kullanılması, atıkların uzaklaştırılması, ilgili yönetmeliklere uygun biçimde gerçekleştirilmelidir. Kimyasal maddelerin depolanması ve günlük kullanım miktarları minimum düzeyde olmalıdır. Depolama kimyasalların tehlike sınıfına göre gruplandırılmalıdır. Tehlikeli maddelerin bulunduğu kaplar uygun nitelikte olmalı ve etiketlenmelidir. Acil durumlarda uyulması gereken talimatlar görünür yerlerde olmalıdır.
25.Bölüm İçinde Tehlikeli Maddelerin Organizasyonu:Tehlikeli maddelerin gruplandırılması, depolanması, dağıtımına göre gruplandırılarak düzenlemesi ASGK sorumluluğunda olmalıdır.
26.Taşıma:Tehlikeli maddeler, sıkıştırılmış ve sıvılaştırılmış gazların taşınması ilgili yönetmeliklere uygun olarak yapılmalıdır. Çevre açısından tehlike veya kirlilik arz eden maddelerin taşınması yetkili kuruluşlar tarafından yapılmalıdır. Bununla ilgili düzenleme ve organizasyonun sorumluluğu OSGK’dadır.
27.Basınçlı Sistemler: Okullarda bulunan havagazı, LPG, oksijen gibi gazların iletilmesi, taşınması amacıyla yapılan basınçlı hatların tesisi ilgili mevzuata göre yapılmalıdır. Bu tür tesisatlar işletmeye alınmadan önce mutlaka gerekli basınç testlerine tabi tutulmalıdır. Ayrıca ısıtma soğutma amaçlı yapılmış veya yapılacak tesisatlarda ilgili standart ve düzenlemelere uyulmalıdır.
OSGK kurulu okullarında bulunan basınçlı tesisat ve depoları belirlemeli ve bunlarla ilgili düzenlemelere göre yetkili kurum ve kişiler tarafından periyodik muayenelerin yapılmasını sağlamalıdır.
28.Duman ve Tozların uzaklaştırılması: Çalışma atölye ve laboratuarlarında bulunan duman/toz üreten cihaz ve makinelerin ve atıklarının tespiti ortam ölçümleri, bunların giderilmesi amacıyla gerekli olacak havalandırma tesisatları ile sağlık ve güvenlik tedbirlerini almak OSGK un sorumluğundadır. Ortam ölçümlerinin, (toz, gaz, duman vs.) ilgili mevzuat ve standartlara göre periyodik olarak yapılması sağlanmalıdır.
29.Elektrik:OSG kurulu, okulun tüm elektrik işlerini mevzuatın yetkilendirdiği kişilere yaptırmalıdır. Okulda elektrik işlerinin yapılışında tedbir açısından;
- Elektrik akımı altında çalışılmaması,
- Bu tür çalışmalarda en az 2 kişinin birlikte çalışılması,
- Elektrik bağlantı noktaları ve yalıtımlarına dikkat edilmesi,
- Elektrik kutu ve panolarının kapalı tutulmasına dikkat edilmesi önemlidir.
30.Kaynak ve Lehim İşleri: OSGK lehim ve kaynak işlerindeki mevcut riskleri değerlendirir, iş sağlığı ve güvenliği talimatlarını (dar ve kapalı alanlarda çalışma, patlayıcı, yanıcı ve zehirli gazların taşınması, depolanması ve kullanımı, KKD kullanımı gibi) hazırlar ve uygulanmasını sağlar.
31.Teknik geziler, stajlar ve işletmelerde beceri eğitimi: OSGK, okul dışında yapılacak olan faaliyetler için, ulaşım ve konaklama ile ilgili dış kurum, kuruluşlarla ve gezi ve inceleme kulübü ile ortak olarak sağlık ve güvenlik tedbirlerini belirlemeli ve uygulanmasını sağlamalıdır.
Staj ve işletmelerde beceri eğitimi yapacak öğrenciler ve yaptıracak öğretmenler mutlaka iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirilmelidir.
32.Yükleniciler: Okul içerisinde yükleniciler tarafından yapılacak olan (yeni inşaat, tadilat, tamirat, bakım, güvenlik, temizlik gibi) işler için OSGK ve yüklenici birlikte çalışma alanının güvenliğini koordine etmeli ve gereken tedbirleri geliştirmelidir.
33.Gürültü ve Titreşim:Okullarda OSGK tarafından atölye ve laboratuarlarda gürültü ve titreşim ölçümleri yapılarak veya yaptırılarak sağlık güvenlik tedbirlerinin alınmasına ihtiyaç olup olmadığı tespit edilmeli ve gerekli durumlarda kontrol tedbirleri alınmalı ve gerekli olan kişisel koruyucu donanımlar (KKD) sağlanmalıdır.
34.Aydınlatma:Okul içindeki genel kullanım alanlarının ve çalışma alanlarının aydınlatma ihtiyacı OSGK ve ASGK tarafından değerlendirilerek uygun aydınlatma sağlanmalıdır.
35.Ortam Sıcaklığı:Ortam sıcaklığı kullanım amacına uygun olmalıdır. Okul idaresi ve OSGK bunu sağlamak için gereken tedbirlerin alınması konusunda işbirliği halinde olmalıdır.
36.Havalandırma:Çalışma alanlarında uygun havalandırmanın bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli ve çalışmaların ilave tedbirler gerektirmesi durumunda OSGK ve ASGK bu tedbirlerin geliştirilmesini sağlamalıdır.
37.Yerleşim Planı:OSGK koordinasyonunda okul içerisinde bulunan tüm alanların kullanım ve işleyiş amaçlarını belirleyen yerleşim planları oluşturulmalıdır. Bu planlar ilgili alanlarda görünür bir şekilde asılmalı ve OSGK tarafından yıl içerisinde kontrolleri yapılmalıdır.
Yerleşim planlarının güncellenmesi OSGK tarafından gerçekleşmelidir.
38.Düzenlilik ve Temizlik:Yapılan çalışmalardan sonra ortam, yerleşim planına uygun ve temiz olarak bırakılmalıdır. Temizlik sırasında kaygan zeminler için gerekli uyarı işaretleri konulmalı ve yüzey kuruyuncaya kadar geçişler engellenmelidir.
39.Yüksekte Yapılan Çalışmalar:Düşme tehlikesi olan alanlar belirlenerek, yüksekte yapılacak çalışmalar için gerekli önlemler alınmalı(İskele, KKD, Korkuluk, Uyarı İşaretleri vs.) ve yüksekte çalışmaya ilişkin eğitimler verilmelidir.
40.Yaya ve Araç Trafiği ile Açık Alan Çalışma Yerleri:Okul içi ve dışı geliş gidiş güzergahında yaya ve araç (her türlü taşıma aracı da dahil) trafiğine uygun alanların ve yolların belirlenmesine ve işaretlenmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca açık alan çalışma yerleri ile araç ve yaya trafik yolları planlara mümkün olduğunca dahil edilmelidir.
41.Yangın talimatları:OSGK Okul Sivil Savunma Kulübü işbirliği ile okulun fiziki şartlarını ve yangın risklerini değerlendirir ve buna uygun gereken tedbirleri beraberce alır ve talimatları (acil çıkış yolları, toplanma alanları, yangın sireni, ilk müdahale ekibi, yangın musluklarının krokileri, yangın ihbar telefonları vb.) hazırlar. Kişilerin davranışlarını geliştirmek amacıyla yangın senaryoları üreterek, gerekli tatbikatları yapar.
42.Özürlüler:Okulda yerleşim planı yapılırken, binanın fiziki koşulları özürlülerin okul içindeki hareket ve eğitimlerini aksatmayacak şekilde yapılmalıdır.
OSGK, okulda mevcut özürlülerin özür grubuna göre ayrı ayrı değerlendirerek bunlarla ilgili ek iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmasını sağlamalıdır.
43.Güvenlik ve Sağlık İşaretleri:İş sağlığı ve güvenliğini sağlamak için yasak, uyarı, uyulması zorunlu davranış, ilkyardım ve acil çıkış ve bilgilendirmeye ihtiyaç olan bölge ve noktalarda ilgili yönetmelik uyarınca güvenlik ve sağlık işaretleri kullanılmalıdır.
İSG okul işlem maddeleri:
1. Acil Çıkışlar
2. Kazalar
3. İlkyardım
4. Okul saatleri dışında okulun kullanımı
5. Bina hizmetleri
6. Sağlık ve güvenlik kontrolleri
7. Raporlama
8. Gözetim
9. Laboratuar ve atölyeler
10. Ziyaretçiler
11. Eğitim
12. Risk değerlendirmesi
13. Alet ve teçhizatın güvenli kullanımı
14. Alet ve teçhizatın bakımı
15. Topraklamalar
16. Okulun fiziki yapısı
17. Kullanıcı kontrolleri
18. Ölçüm ve testler
19. Büro çalışmaları
20. Lazerler, Mikrodalga ve X-Ray ışınlı Cihazlar
21. Kişisel Koruyucu Donanımlar
22. Yüklerin Taşınması
23. Merdivenler
24. Birimler
25. Tehlikeli maddeler ve kimyasallar
26. Bölüm içinde tehlikeli maddelerin organizasyonu
27. Taşıma
28. Basınçlı sistemler
29. Duman ve Tozların uzaklaştırılması
30. Elektrik
31. Kaynak ve Lehim İşleri
32. Teknik geziler, stajlar ve işletmelerde beceri eğitimi
33. Yükleniciler
34. Gürültü ve Titreşim
35. Aydınlatma
36. Ortam Sıcaklığı
37. Havalandırma
38. Yerleşim Planı
39. Düzenlilik ve Temizlik
40. Yaya ve Araç Trafiği ile Açık Alan Çalışma Yerleri
41. Yangın talimatları
42. Özürlüler
43. Güvenlik ve Sağlık İşaretleri
28.02.2015
Ahmet YÜCE
Muhasebe ve Finansman Alanı Uzman Öğretmen
KAYNAKLAR:
19.08.2014 Tarih ve 2014/16 Sayılı MEB Genelgesi
MEB Okul İSG Rehberi