Blog / İlkyardım bir yasal zorunluluk değil insani bir zorunluluktur.
İlkyardım bir yasal zorunluluk değil insani bir zorunluluktur.
Öncelikle yönetmeliği inceleyecek olursak;
29 Temmuz 2015te Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan İlkyardım Yönetmeliği 7 bölüm ve eklerinden oluşmaktadır.
İlkyardım;
Herhangi bir hastalık veya kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan kişiye,
Olay yerinde
Sağlık personeli gelinceye kadar
Durumun kötüleşmesini önlemek amacıyla
Tıbbi araç gereç aranmaksızın eldeki olanaklar ile yapılan İLAÇSIZ uygulamalardır.
EĞİTİM ŞART!!!!!
İlkyardımcı olacak kişi belli bir eğitime tabi tutulur.İlkyardım eğitimci eğitmeni; Sağlık alanında en az ön lisans düzeyinde öğrenim görmüş ilkyardım eğitmenlerinden, Genel Müdürlükçe düzenlenen eğitici eğitmeni eğitim programına katılarak yetki belgesi almış kişiye denmektedir. Eğitimin müfredatı Sağlık bakanlığı tarafından belirlenir.
Temel İlkyardım eğimini 16 saatte tamamlamak mümkündür.Eğitimde belli başlı ilkyardım konularına değinilmekte, kişilere uygulamalı eğitim verilmektedir. Eğitim başlıklarını şöyle sıralayabiliriz;
* genel ilkyardım bilgileri,
* temel yaşam desteği
* havayolu tıkanıklığında ilkyardım,
* bilinç bozukluklarında ilkyardım,
* kanamalar,
* şok ve göğüs ağrısında ilkyardım,
* yaralanmalarda ilkyardım,
* boğulmalarda ilkyardım,
* kırık, çıkık, burkulmalarda ilkyardım,
* acil taşıma teknikleri,
* böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarında ilkyardım,
* zehirlenmelerde ilkyardım,
* yanık, donma ve sıcak çarpmalarında ilkyardım,
* göz, kulak, buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım
Yönetmelik kapsamında Sağlık bakanlığı, sağlık personelinden oluşan 2 kişilik denetim ekibini, yetki belgesi verecek kurum ve kuruluşa denetime gönderir.Denetçilerin gözetimi eşliğinde uygulamalı sınav yapılır.
EĞİTİM İÇİN NEREYE BAŞVURABİLİRİM?
İlkyardım eğitimleri ilkyardım eğitim merkezlerinde verilmektedir.
İlkyardım eğitim merkezlerinin belli kurallar dahilinde olması gerekmektedir:
1. Azami 20 kişinin eğitim görebileceği, masa ve sandalyeleri U şeklinde orta alanında uygulama yapılabilecek en az 20 metrekarelik eğitim salonu olmalı
2. Eğitim salonu, idare odası, eğitmen odası, lavabo, tuvalet, dinlenme alanının bulunduğu kişi başı asgari 3,5 metre kare kullanım alanı olmalı
3. Eğitim malzemelerinin hali hazırda bulunmalı
4. ya da asgari şartları sağlayan il sınırı içinde başka merkezde yapılma olanağı vermeli
5. ya da eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversitelerin sağlık ile ilgili fakülte ve yüksekokulları, Kızılay Genel Müdürlüğü ve halk eğitim müdürlükleri;eğitim salonu özelliklerini taşımalı
İlkyardım eğitim merkezi açma başvuru işlemleri ve kişilerin görev ve sorumlukları için yönetmeliği inceleyebilirsiniz.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2015/07/20150729-2.htm
Eğitimlerde her 7 katılımcıya 1 adet eğitmen yardımcı olmaktadır.Eğitim programlarına katılımda sayı en fazla 21 kişi için düzenlenmektedir.
Eğitimi TAKSİM DANIŞMANLIK olarak uzman ve deneyimli eğitmenlerimiz tarafından 15’şer kişilik gruplar halinde interaktif eğitim teknikleri kullanılarak bilgisayar destekli projektör ve insan maketleri üzerinden alabilirsiniz.
Eğitim öncesi yapılan bir ön test ve sonunda yapılan bir son test ile eğitim süresince nelerin öğrenildiği konusunda katılımcıların kendi objektif gözlemlerini yapmaları sağlanmakta ve bu sınavlar pratik sınav soruları ve uygulamaları ile pekiştirilmektedir.
İlkyardım eğitimine: şirketler, fabrikalar, atölyeler, okullar, sürücü kursları, dernekler, vakıflar, belediyeler, kamu kuruluşları, üniversiteler, aileler ve ilkyardımı öğrenmek isteyen tüm birey ve tüm kuruluşlar katılabilirler. Bu eğitimleri Eğitim Merkezimizde verilebildiğimiz gibi iş kaybının önüne geçilmesi amacıyla, uygun gördüğünüz günlerde ve saatlerde kendi iş yerlerinizde araç ve eğitim materyallerimizi kullanarak vermekteyiz.
Ayrıntılı bilgi için http://www.taksimdanismanlik.com/ilkyardim-egitimleri/ adresini inceleyebilirsiniz ya da 0212 438 42 06 telefon numarasını arayabilir bilgi alabilirsiniz. info@taksimdanismanlik.com mail adresine mail yoluyla da ulaşabilirsiniz.
İŞYERİMDE KAÇ TANE İLKYARDIMCI BULUNDURMA ZORUNLULUĞUM VAR?
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında işyerlerinin ilkyardımcı bulundurma zorunlulukları vardır.
* Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı,
* Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı,
* Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı
olacak şekilde yönetmelik düzenlenmiştir.
BELGE GEÇERLİLİĞİNE DİKKAT!!!!
İlkyardım belgesi geçerlilik süresi 3 yıldır.Yetki belgenizin geçerlilik süresi dolduğunda alınan eğitimin yarı saati olacak şekilde eğitim tekrar düzenlenir. Geçerlilik süresinin bitimini takiben en geç 3 üç ay içerisinde güncelleme eğitimi almanız zorunludur.
Yani güncelleme zamanı gelenlerin 8 saatlik güncelleme eğitimine katılmaları halinde, belgeleri güncellenir.
İlkyardım eğitmeni yetki belgelerinin geçerlilik süresi beş yıldır. Geçerlilik süresi biten yetki belgesi sahiplerinin, belge geçerlilik süresi içinde en az 15 eğitim belgeli/yetki belgeli verdiklerini belgelemeleri durumunda, güncelleme veya eğitim tekrarına gerek kalmadan belgeleri yenilenir. Eğitim vermeyen yetki belgesi sahiplerinin belge geçerlilik süresinin bitimini takiben en geç üç ay içerisinde güncelleme eğitimi alması zorunludur. Güncelleme eğitimi almayanların yetki belgeleri geçersiz sayılır.
EN AZ İLKOKUL MEZUNU OLMAK ŞARTIYLA ve 18 YAŞINI DOLDURMAK KAYDIYLA İLKYARDIMCI OLABİLİRSİNİZ:
sadece resim ve kimlik fotokopisiyle eğitim alabilirsiniz..
NASIL BAŞARILI OLURUM??
Eğitim sonunda katılımcıların başarılı sayılmaları için, teorik ve uygulamalı sınavların her birinden, 100 tam puan üzerinden 85 puan almış olmaları şartı aranır.
Teorik sınavda başarılı olamayan katılımcılar uygulamalı sınava alınmaz.
Sınavlarda başarılı olamayan katılımcılar bir ay içerisinde tekrar sınava tabi tutulurlar. İki defa sınava girmesine rağmen başarısız olan katılımcılara yetki belgesi verilmez. Kişinin talebi olur ise merkez tarafından kursa katıldığına dair yazı verilir. İki sınavda başarısız olan katılımcı yeniden eğitime katılır. Uygulama sınavları; temel yaşam desteği yetişkin, çocuk, bebek, hava yolu tıkanıklığı ve araç içinden yaralı çıkarma konuları mutlaka olmak kaydı ile beceri gerektiren diğer konularda yapılır. Konu başlıkları sınav gözetim ekibince belirlenir. Teorik ve uygulamalı sınavlar aynı gün içerisinde; hafta sonu veya mesai saatleri dışında olmak üzere müdürlükçe belirlenen tarihlerde yapılır. Sınavlar, eğitim bitiş tarihinden sonra en fazla otuz gün içinde yapılır.
NE KADAR ÖDEME YAPINCA SERTİFİKA SAHİBİ OLABİLİRİM?
Her yılın ocak ayı başından şubat ayı sonuna kadar ücret tespit komisyonu toplanır. Ücret tespitleri yıllık olarak yapılır.
2017 yıl için belirlenen ücret 250-350 tl+ kdv olarak değişmektedir.Kurs ve sertifika ücreti dahildir.
GELELİM İLKYARDIMIN ÖNEMİNE.......
İlkyardımda ASLA UNUTULMAYACAK ALTIN ZAMAN kuralı vardır.
İLK NE YAPABİLİRİM?
112 yi KESİNLİKLE ARAYIN. ÜCRETSİZ BİLDİLENDİRME HATTIDIR.kısaca kendinizi tanıtıp adres bilgisini oldukça sakin, net ve anlamlı bilgilendirmeniz çok önemlidir.olay yeri bilgisi, hasta/yaralı bilgisi vermeniz gelen ekip için oldukça önemlidir.
UNUTMAYALIM!!!!
110 İtfaiye 112 Ambulans 114 Zehir Danışma Merkezi Sağlık Bakanlığı 154 Trafik polisi 155 Polis imdat 156 Jandarma imdat
İlkyardımın ABCsi önemlidir.YANİ;
* Airway Havayolu : hava yolu açıklığının değerlendirilmesi
* Breathing Solunum : BAK-DİNLE-HİSSET
* Circulation Dolaşım : şah damarından 5 saniye nabız alma
BAŞKA NELERE DİKKAT ETMELİYİM??
Yaralıyı sıcak tut
Yaralının yarasını görmesine izin verme
Yaralıyı hareket ettirme
Yaralı hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatma,