Blog / Yapı Malzemesi Tasarımı ve Üretimi Yapan Firmaların Sorumlulukları
Yapı Malzemesi Tasarımı ve Üretimi Yapan Firmaların Sorumlulukları
Yapı malzemesi tasarımı yapan ve üreten firmalar işe başlamadan ve iş süresince bası kontroller ve testler yapmalıdır. Bunların bazıları işin yapılabilirliğini teyit etmek için yapılan karşılaştırmalar olabileceği gibi, bazıları da üründen yapılan testler olabilir. Başlangıç tip testi, yapılabilirlik analizi, ürün testi gibi farklı isimler verilebilecek test ve kontroller ile ilgili tasarımcının ve üreticinin farklı sorumlulukları var.
Yapısal dizayn yapan firmalar, bu dizayn kabiliyetlerini her ürün gurubu için değerlendirmeli, mevzuat ve standartların istediği gereklilikleri karşılayıp karşılayamadıklarını tespit etmelidirler.
İmalat yapan firmalar ise her ürün gurubu için imalat kabiliyet ve sınırlarını belirlemeli, her yeni ürün gurubu için yeni ürün ya da yeni proje bu kabiliyet ve sınırları karşılaştırarak ürünün yapılabilirliğini test etmelidir.
Yapısal dizayn yapacak firmalar için yeterli tecrübeli tasarımcılarının olup olmadığı değerlendirilmelidir. Yapılacak hesaplamaların Eurocode ve ilgili diğer standartlara göre yapılması gerekliliği bilinerek ilgili standartlar hakkında yeterli bilgi sahibi olunmalıdır. Tasarımın güvenilir yöntemler ile kontrol edilmesi ve doğrulanması gerekmektedir. Kullanılan yazılım ve hesap programlarının da doğru çalıştığı test edilmelidir.
Üreticinin, üretilmek istenen ürünün toleranslarını sağlayıp sağlayamayacağı ve gerekli üretim yöntemlerine sahip olduğu değerlendirilmelidir. Ürünün maksimum boyut ve ağırlığı düşünülerek her proses adımında uygun alan ve kaldırma ekipmanı bulunduğunu doğrulaması gerekir. Üretim için alınacak tüm malzemelerin standartlara uygun, üretilecek nihai ürünün özelliklerini destekler şekilde olmasına özen gösterilmelidir. Üretim standartlarının istediği şekilde taşıma, depolama, koruma ve ambalajlama şartlarına sahip olması gerekir.
CE markası verilecek bir yapı malzemesi imal ederken, yukarıda bahsedilen tüm konuların önceden kontrol edilmesi, üretim sırası ve sonrasında ise gerekli bütün testlerin yapıldığından ve tüm dokümanların toplandığından emin olmalısınız. Tüm bu test ve dokümanlar göre Performans Beyanı hazırlanmalıdır. Performans Beyanı hazırlandıktan sonra da ürüne CE etiketi veya işareti iliştirilebilir.