Blog / Kalibrasyon ne zaman geçersiz olur?
Kalibrasyon ne zaman geçersiz olur?
Cihaza, alete dışarıdan bir müdahale olursa kalibrasyonu geçersiz olur. Ayrıca cihaz mekanik ya da termal bir etkiye maruz kaldığında yenide kalibre edilmeli ya da doğrulanmalıdır.
Cihaz ilk alındığında, tamir, ayar, bakım sonrası, cihazın ölçüm sonuçları ile ilgili herhangi bir şüphe oluştuğunda ve belirlenen periyotlarda kalibrasyon yapılmalı veya yaptırılmalıdır.
Ayrıca ölçüm cihazının ısı, gürültü, titreşim vb. farkından dolayı oluşabilecek doğal kuvvetler ile de ölçüm sonuçlarını olumsuz etkileyeceği için doğru analiz ve veri elde edilemez. Şüphe uyandıran muayene sonuçları var ise derhal kalibrasyon yaptırılmalı, kalibrasyon sonucu meydana gelen sapma değerleri doğal yollar ile ilgili ise laboratuvar v.b. gibi alanlarda düzenleyici ve önleyici faaliyetler yapılmalıdır. Kontrol tarihi süresi geçen, üzerindeki kontrol etiketi yırtılan, okunmaz durumdaki cihazlar da kalibrasyon edilmelidir.
Kalibrasyon periyodu ile ilgili hiçbir standartta belirlenmiş bir periyod yoktur. Her firma kullanım sıklığı, çalıştığı ortam ve istenen hassaslık şartlarını göz önüne alarak kalibrasyon yaptırır. Ancak bu periyodun bir yıldan fazla olması beklenmez. Yönetim sistemleri için döngü bir yıl olarak tanımlandığı için, bu döngü içinde her işlemin en az bir kez tekrarlanması beklenir. Bu nedenle kalibrasyonun da en azından yılda bir yapılması genel kabul görmüş bir bilgidir.