Blog / Kalite Planını Basitleştirmek İçin 6 Pratik Yol
Kalite Planını Basitleştirmek İçin 6 Pratik Yol
Kalite planı hazırlarken karşılaşılan zorluk hem hiçbir maddeyi dışarıda bırakmamak, hem de gereksiz iş ve masraf yapmamaktır.
Müşterinin istemediği prosedürler plan dışında bırakılır. Ama daha da önemlisi sizin istemediklerinizi proje dışında tutarak en az iş gücü ile projeyi tamamlamaktır.
Ancak ne yaparsanız yapın, işin gerektirdiği prosedür ve kayıtları eklemek durumundasınız. Yine de har projenin kendine has özellikleri vardır ve bazı maddeler bazı projelerde gerekli olmayabilir. Buradaki amaç en az çaba ile herkesin kabul edeceği sistemi oluşturmaktır.
Var olan bir planı yenileyecekseniz ya da sıfırdan bir plan hazırlayacaksanız aşağıdaki maddelere dikkat etmenizde fayda var.
Tüm kontrol ve testleri kalite birimine yaptırmayın.
Kalite biriminin görevi gözetimi sağlamak ve süreçlerin çalıştığını doğrulamaktır. Zaten üretim ve şantiyede işi yapan kişiler bazı kontrolleri kendileri de yapmaktadır. Bu nedenle hangi işi kimin yapacağını iyi belirleyin.
Proje gerekliliklerine göre kayıtların saklanma yöntemini belirleyin.
Bazı proje kısa ve kolay iken bazı projeler uzun ve karmaşık olabilir. Kısa süreli bir proje için kayıtların saklanması bir konu değilken, uzun süreli projelerde kayıtların saklama yöntemleri kritik olabilir.
Sahip olduğunuz tüm formları ortaya koymayın.
Her bir proje için gerekli kayıtlar farklı olacağından, elinizde bulunan tüm formları kullanmanız gerekmeyecektir. Öbür taraftan müşteriniz sizden tüm prosedürleri işletmenizi bekleyecektir.
Kalite kontrol görevlerini sınırlandırın.
Proje ile ilgili tüm işlem adımlarını listeleyip, nerede ne kadar kontrol gerektiğini saptayın. Kalite kontrolün her adımda değil, önemli geçişlerde rol almasını sağlayın.
Kontrol formlarında ihtiyaç kadar detaya yer verin.
Formlar, test ve kontrollerin yapıldığının bir kanıtıdır. Formlarda sadece yapılan işin kayıtlarının bulunmasını sağlayın, standart maddelerden ve notlarda kaçının. Önemli kontrollerin kayıtlarını formlara işlemek, ara değerler ve detayların yazılı olmamasını planlamak iyi bir yöntemdir.
Her maddeyi bir uygunsuzluk nedeni olarak görmeyin.
Kolayca düzeltilebilir durumlar için, eğer kayıt gerekiyorsa, sadece bir liste tutun. Kalite el kitabında ya da prosedürlerde bu yöntemi tanımlayın. Ancak projenin kalite standardına uymayan ve son kontrol sırasında hala giderilmemiş konuları prosedüre göre rapor edin.
Maliyet ve yükümlülükleri kontrol altına alabilmek için uygun seviyede kontrol gerekmektedir. Kalite planınız sözleşme ve işin bir parçası aynı zamanda da yasal olarak bağlayıcı kayıtlardır. Çok az kontrol ve kayıt müşteriyi memnun etmeyecektir. Çok fazla kayıt maliyeti arttıracak ve sizi memnun etmeyecektir. Yeteri kadar kontrol ve kayıt ile her iki taraf da memnun olacak, aynı zamanda yasalara karşı korunmuş olacaksınız.