ISO 16949 Nedir?
ISO / TS 16949 International Automotive Task Force IATF ve ISO / TC 176 temsilcilerinin hazırladığı teknik bir spesifikasyondur. Bu standart otomotiv kalite yönetim sistemleri ve mevzuatının bir harmonizasyonudur. Otomotiv sektöründe ana üreticilere hizmet veren ve otomotiv yan sanayi olarak faaliyet gösteren tüm firmalarda ISO 16949 Standardını firmalarında hayata geçirmek zorundadırlar. Hatta üreticinin kendi koyduğu ek kurallar dahi ISO 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sisteminin denetim konusu olabilir. Otomotiv ile ilgili tüm ürün ve prosesler kaporta, boya vb dahil lerin tasarım/geliştirme, üretim, montaj ve bakımlarına yönelik kalite sistem gerekliliklerini belirler.
Bu standartta da diğer tüm kalite yönetim sistemi standartları gibi Demingin PUKÖ çevrimi esastır. Yani sürekli iyileştirme döngüsü. Planla, uygula, kontrol et ve önlem al. Dolayısı ile planlama üst yönetim tarafından müşteri şartları-beklentileri ile kendi koyduğu şartları ve standart şartlarını içeren bir kalite sistemi doküman kontrolü, iç denetim, gözden geçirme ve eğitim sistemi organize eder.
ISO 16949 Standardının diğer standartlardan farkı ise proses kontrolünün istatistiksel proses kontrolünün ayrıntılı bir şekilde ele alınarak kalite güvencesinde uygulanmasıdır.
TS kelimesi teknik spesifikasyon demektir. Bu şartname QS-9000, VDA.1, EAQF ve ASQ gibi tüm Amerikan, Fransız, İtalyan ve Alman otomotiv kalite sistemi standartlarının yerine geçmektedir. İlk kez Mart 1999 da yayınlanarak 2002,2009 revizyonlarından sonra güncel durumu ile sistem olarak kurulduktan sonra 2 aşamalı bir denetim neticesinde belgelendirilebilir.
BMW Group, DaimlerChrysler, Fiat, Ford Motor, General Motors, PSA Peugeot-Citroen, Renault Volkswagen ve bunların yanısıra ulusal ticari birlikler-AIAG, VDA, ANFIA ve FIEV Japon Araç Üreticileri Birliği JAMA da ISO/TS 16949 un gelişmesinde önemli rol oynamıştır.
ISO 16949 un maddeleri
Bölüm 1-3 Giriş - ön yüz
Bölüm 4 Kalite Yönetim Sistemi genel şartlar, doküman ve kayıtların kontrolü
Bölüm 4.1 Genel
4.2 Doküman Şartları
4.2.1 Genel
4.2.2 Kalite El Kitabı
4.2.3.1 Mühendislik Spesifikasyonları
4.2.4 Kayıtların Kontrolü
Bölüm 5 Yönetim Sorumluluğu
Bölüm 6 Kaynakların Yönetimi
Bölüm 7 Ürün Gerçekleştirme
Bölüm 8 Ölçme, Analiz ve İyileştirme