Blog / İmalat Teknik Resimlerinde Bulunması Gerekenler
İmalat Teknik Resimlerinde Bulunması Gerekenler
İmal edilecek olan bir çelik yapı bileşenine CE markası verebilmek için standart gerekliliklerine tam olarak uyması beklenir. EN 1090 Çelik ve Alüminyum Yapı uygulamaları standardında imalat teknik resimlerinde bulunması gerekenler açıkça belirtilmese de, imalatçının hangi bilgilere ihtiyaç duyacağı farklı bölümlerde açıklanmıştır.
Montaj ile ilgili resimlerde bulunması gereken detaylar “9.6 Şantiyedeki kurulum ve işler” başlığı altında sıralanmıştır. İmalat süreci ile ilgili böyle bir liste vermek, tasarımcıyı ve teknik ressamı sınırlandırmak ve belli bir kalıba sokmak olacağı için standart içinde böyle bir listeleme tercih edilmemiştir.
Ancak standardın maddelerine ve gerekliliklerine bakıldığında bazı bilgilerin belirlenmesi gerektiği ortaya çıkar. Projenin tamamında geçerli genel bilgiler tasarımın bir eki, sözleşme veya şartname içinde bulunabilir. İmal edilecek parçaya has özellikler de teknik resimlerde belirtilmelidir.
Bir S355 malzemenin 20den fazla alt kalitesi bulunduğu göz önüne alındığında parçaların kalitesinin detaylı bir şekilde yazılması önem kazanmaktadır. Ayrıca her bir birleşimdeki kaynak şekli ve miktarı da imalat ekibinin sürekli ihtiyaç duyduğu bilgilerdir. İmalat teknik resimlerinde bulunması gereken diğer bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz.
Parça ismi
Boyutlar
Poz listesi
Pozların ebat ve ağırlıkları
Ağırlık
Malzeme kalitesi
Miktar
Pozların yerleri ve açıları
Deliklerin yerleri ve dizilimleri
Gerekli kesit ve görünüşler
Kaynak hazırlığı
Kaynak gösterimi
Mekanik işleme
Standart haricinde istenen toleranslar
Bunlar haricinde teknik resimler ya da ekli dokümanlarda;
Kayak standardı
Kaynak muayene ve testleri
Toleranslar
Isıl işlem
Yüzey hazırlığı
Korozyondan koruma yöntemi
Bilgilerinin bulunması tercih edilir.
www.taksimdanismanlik.com/