ADR namı diğer "Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması" ; tehlikeli malzemelerin canlılara ve çevreye zarar vermeden güvenilir ve düzenli bir şekilde karayolu ile taşınmasını sağlayan bir sözleşmedir. Sözleşmenin tarafları yani taraf ülkeler aynı zamanda ADR sözleşmesini yetkili bakanlıklar ve yetki verdikleri kurum veya kişilerle düzenini sağlayacaklar.
Haziran 2015 te tam anlamı ile uygulamaya girmesi beklenen ADR sözleşmeleri şu anda 2 kitap halinde yayınlanmakta ve eğitimleri de devam etmektedir. Önceleri yurtdışında ya da yurtdışından gelen eğitimcilerle yapılan ADR eğitimleri şimdi Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte ve belgelendirilmektedir.
ADR Belgesi denildiğinde bir tek belge akla gelmemelidir. Bu sözleşmeler uygulanırken,
Danışmanın Eğitim Sertifikası
Sürücünün Eğitim Sertifikası
Araçların ve Ambalajların Sertifikası
hep ADR Onay Sertifikası olarak anılabilmektedir. Sürücünün ADR Belgesi aslında SRC 5 yani "Tehlikeli Madde Taşıma Mesleki Yeterlilik Sertifikası" dır. Temel Eğitim + hangi tür araç veya madde taşıması ise onun uzmanlık eğitiminin alınacağı eğitim ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan sınav ve sertifikalandırılmasıdır.
"Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile taşınması yani ADR Sözleşmesi, 30 Eylül 1957 yılında Cenevre´de yapılmış ve 29 Ocak 1968 de yürürlüğe girmiştir. Sözleşmenin 21 Ağustos 1975 te New Yorkte tadil edilmesi ile 14. (3) Madde Protokolü ile 19 Nisan 1985 te yürürlüğe girmiştir.
Ülkemiz ADR uygulamaları
2007 de 26479 Sayılı yönetmelik
2008 de 26907 sayılı yönetmelik
2013 de 28801 sayılı yönetmelik
2014 te 29101 sayılı yönetmelik
ile resmileştirilmiştir. 44 Ülkede ve Türkiye´de geçerli olan ADR Sözleşmesi ve belgeleri bu yönetmeliklere göre 31 Aralık 2014 te faaliyet belgesi alma zorunluluğu, 30 Haziran 2015 te ise "Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı" bulundurma zorunluluğu başlıyor.
ADR yi kimler uygulamalı?
ADR, karayolu ile yapılan tehlikeli madde taşımacılığını, tehlikeli maddeleri gönderenleri, bu maddelerin alıcılarını, tehlikeli maddeleri dolduran, yükleyen, boşaltan ve ambalajlayanları, amaca uygun teknik özelliklere sahip araçlarla taşıma yapan taşımacıları, tehlikeli madde yüklü her aracı kullanacak sürücüleri ve araç sahiplerini, işletmeleri ve bu faaliyetlerde yararlanılan her türlü araç gereç ve benzerlerini üretenleri kapsayacak ve bu tarafların tümü ilgili taraflar olarak ADR yi zorunlu uygulamak durumunda kalacak.
ADR yi bir anlamda taşımacılığın güvenli yapılabilmesi için konan standartlar gibi düşünebiliriz.
Peki ADR standartlarını uygulayanlar kimlerdir?
ADR, TMKT Genel Müdürlüğü (Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü) ve onun yetki verdiği kişi ve kuruluşlar tarafından uygulanacak.
Örneğin
*Muayene konularında TSE ve TURK LOYDU,
*TMGD ve SRC 5 konularında yetkili eğitim kurumları ve TMKT yetkili kurum ve kuruluşlar olacak.
ADR Tehlikeli Madde Taşımacılığı, özellikle tehlikeli maddelerle ilgili işler yapan ve faaliyet belgesi alan işletmeler tarafından uygulanacak.
Tehlikeli Maddelerin Taşınması ile ilgili izin alınacak Bakanlıklar Listesi aşağıda verilmiştir.
İzin Alınması Gereken Tehlikeli Madde Sınıfı |
İzin Alınması Gereken İlgili/Yetkili Merci |
ADR’de yer alan Sınıf 1’deki maddeler |
İçişleri Bakanlığı |
ADR’de yer alan Sınıf 6’daki maddeler |
Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı |
ADR’de yer alan Sınıf 7’deki maddeler |
Enerji ve Tabii Kay. Bakanlığı (TAEK) |
ADR Onay Belgesi, ADR SRC 5 Belgesi, TMGD (Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı) Bulundurma ile ilgili tüm sorularınızı cevaplayalım. 0212 438 42 06
İlgili Kurum Web Sitesi - www.adrtehlikelimadde.com dan alıntıdır.