ISO BELGELENDİRME
Sektörler
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
İso Belgelendirme
Karbon Ayak İzi Hesalama
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
Blog / Patent Tescili
Patent Tescili
Patent bir tasarıma, teknolojik icatlara, tarımla ilgili çözümlere resmi makamlardan alınan belgedir. Patent bir buluş yapan kişinin veya firmanın bu ürünü belli bir süre ile üretme, kullanma, satma hakkıdır. Buluş sahibinin bu hakkı aldığını gösteren belgeye de patent denir. 
 
Patent hakkı kişiler ve firmalardan ayrı olarak ülkelerinde ilgilendiği bir alandır. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için teknoloji transferlerinin aracı olmasından dolayı önemli bir yer tutar. Patent sınai mülkiyet hakkıdır.
Patent hakkı özellikle endüstri alanında bir buluşu yapan kişiye resmi organlarca bu buluşu kullanma hakkıdır. Bir belge verilir ve yeni ürünü buluşu yapan kişi dışında kimse kullanamaz. Patent belli süreler için kişilere verilmektedir. Bu süre zarfında buluşu yapılan ürün sadece patent sahibi tarafından kullanılabilir. Marka tescili ile benzerlik göstermektedir. Amaç ürünü ve yaratıcısını veya sahibini korumaktır.
 
Patent tescili sadece buluş sahibini korumakla kalmaz ülke çapında ve uluslar arası boyutta da önemi vardır. Patent işlemleri yeni buluşları koruma altına alarak tanınmalarını sağlar. Kişilerin yaratımları konusunda destekçi bir sistemdir. Ayrıca teknoloji transferlerinin devamını sağlayarak, yabancı yatırımların artmasına yol açması ve sınai politikalar açısından da patent tescili önemlidir.
 Yanı sıra yapılan buluşların paylaşımının gerçekleşmesini sağlayan önemli bir sistemdir. Yeni bir ürün veya sistem yaratan kişiler veya firmalar bu iş için zaman, emek ve para harcarlar. Ürünlerini patent tescili yaptırarak hem duyurmak ve toplum içinde yaygınlaştırmak ve duyurmak isterler hem de koruma altına alınmasını isterler. Bu iş için tek yol patent tescilidir.
Buluş sahipleri icat ettikleri ürünlere patent alırlarsa bu ürünlerin izinsiz olarak üretimini ve kullanımını engellemiş olurlar. Ayrıca bu ürünlerin satışını, ihracatını da belli bir süre için engellemiş olurlar. Bunun için buluşu yapan kişiler buluşunun detaylarını herkesin ulaşabileceği patent belgesinde anlatır ve böylece patent belgesi alırlar. Bir anlamda patent belgeleri buluş sahipleri ile toplum arasında bir sözleşme belgesi niteliğindedir.
Bir buluşun patent ile korunabilmesi için;
-Buluşun yeni olması
-Tekniğin bilinen durumunun aşılması olması
-Sanayiye uygulanabilir olması gerekmektedir.
Patent tescillerinde iki çeşit sistem tercihi bulunmaktadır.
 
1. İncelemeli Patent
 
Ulusal ofise yapılan müracaat neticesinde uluslar arası anlamda araştırması yapılmış, araştırmadan sonra tekniğin bilinen durumunun aşılması yönünden incelemesi yapılmış, yeni, sanayiye uygulanabilir buluşlara verilen koruma belgesidir. Tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma TPE veya TPE tarafından yetkisi kabul edilmiş uluslar arası araştırma kuruluşları tarafından gerçekleştirilir. İnceleme ücrete tabi olup, incelemeli patentin koruma süresi 20 yıldır.
2. İncelemesiz Patent
 
İncelemesiz patent, nitelik olarak patenttir ancak; tescil konusunun gerçekliği ve yararlılığı devlet tarafından garanti edilmez. İncelemesiz patentin koruması süresi 7 yıl olup, bu süre içerisinde inceleme talebinde bulunularak tescilin “incelemeli patent”e dönüştürülebilmesi mümkündür.
Patent Tescili için Gerekli Kriterler Nelerdir?
 
Yenilik, 
 
Tekniğin bilinen durumunun aşılması,
 
Sanayi ye uygulanabilirlik.
Ayrıntılı Bilgi İçin Firmamızı Arayınız.
02128555898
Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram