ISO BELGELENDİRME
Sektörler
Karbon Ayak İzi Hesalama
İso Belgelendirme
Taksim Danışmanlık Hizmetleri
Güncel Fuarlar
Önceki Sonraki
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
WorldFood Türkiye’nin En Büyük Gıda Fuarı
9-12 Eylül 2021
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
Provimes Web ve Mobil Kurulum ve Kullanım Eğitimimize Davetlisiniz.
03 Haziran, Perşembe Saat: 10
Kurumsal Akademiler Konferansı
Kurumsal Akademiler Konferansı
24 Haziran 2021 | 14:00 - 16:4
Doğaya Saygı Sertifikası
Blog / Barkod
Barkod
Barkod; değişik kalınlıktaki dik çizgi ve boşluklardan oluşan ve verinin otomatik olarak ve hatasız bir biçimde başka bir ortama aktarılması için kullanılan bir yöntemdir. Barkod, değişik kalınlıktaki çizgilerden ve bu çizgiler arasındaki boşluklardan oluşur.
 
Barkod ile stok kodu, seri numarası, personel kodu gibi bilgilerin gösterilmesi sağlanabilir. Bu bilgilerin bilgisayara klavye aracılığı ile girilmesi zaman alıcı ve yorucu olmaktadır. Ayrıca bu yöntem pek sağlıklı olmamaktadır. Çünkü veriler girilirken hata yapılma olasılığı fazladır. Bu hata oranını ve harcanan zamanı azaltmak için barkodlar ve barkod okuyucular kullanılır.
 
Barkod, ürünün kodu veya ürün ile ilgili açıklamalar içermemelidir. Barkod sadece o ürünüe ait bir referans numarası içermelidir. Bu referans numarası bilgisayara tanıtılır ve ürüne ait detaylı bilgiler bilgisayarda tutulur. Daha sonra bu referans numarası kullanılarak o ürüne ait bilgiye erişilir.
 
Örneğin; bir markette ürünün üzerinde bulunan barkod çizgileri ürünün fiyatı ve ürünün detayı hakkında bilgi içermez. O bir referans numarasıdır. Ürün, marketin bilgisayarına bu referans numarası ile tanıtılmıştır. Ürünle ilgili fiyat ve diğer bilgiler marketin bilgisayarına girilmiştir. Ürüne ait bilgi istendiğinde referans numarası bilgisayara gönderilir. Bilgisayarda ürün hakkındaki detaylı bilgiyi gönderir. Bu yöntemde ürünün fiyatı değiştiğinde sadece bilgisayardaki fiyatı değiştirmek yeterli olacaktır.
 
Barkod, barkod alfabesi barcode symbology denilen ve barkodun içerdiği çizgi ve boşlukların neye göre basılacağını belirleyen kurallara göre basılmaktadır. Barkodlar 0-9 arası rakamları, alfabedeki karakterleri ve bazı özel karakterleri *, -, / vb. içerebilirler. Bir çok barkod alfabesi vardır. Bu alfabelerden bazıları sadece rakamları içerirken bazılarıda hem rakamları hem de özel karakterleri içerirler. Buna göre değişik barkod standartları ortaya çıkmaktadır. Bugün dünyada kullanılan bir çok barkod çeşidi bulunmaktadır
 
BARKOD İLE NELER YAPABİLİRİZ?
 
Barkod verinin hızlı ve doğru girilmesini sağlayan bir yöntem olduğundan dolayı barkod işlemlerinin yoğun olduğu ve bilgiye hızlı ve doğru bir şekilde ulaşılmasının ihtiyaç olduğu yerlerde kullanılabilir. Bu yöntemin kullanıldığı sistemler veri toplama sistemleri olarak adlandırılırlar. Barkod kullanılarak bir ürüne ait tüm hareketler izlenebilir. Bu sistemlerde barkod okuyucular, barkod yazıcılar ve taşınabilir data terminaller gibi bir çok iletişim aracı kullanılmaktadır.
 
Veri toplama sistemleri bir çok yerde kullanılabilir. Mağazalarda, endüstriyel ortamlarda, pazarlama ve satışlarda, işyerlerinde vb. gibi bir çok alanda ve yerde kullanılabilir. Örneğin barkodlu bir sistem kullanarak depo sayımlarınızı çok kolay ve rahat bir şekilde yapabilirsiniz.
 
BARKOD BASMA YÖNTEMLERİ
Barkod etiketlerini firmanızda basmanın da birden fazla yolu ve bu yolların da avantajlı veya dezavantajlı yanları vardır.
Lazer Yazıcıda
Barkod Yazıcıda
Lazer Yazıcıda
Lazer yazıcılardan da barkod basabilirsiniz. Lazer yazıcının servis ve yedek parça sorunu yoktur.
Barkod Yazıcıda
Barkod yazıcıda Termal ve Termal Transfer olmak üzere iki çeşit baskı tekniği vardır.
a-  Termal Baskı
Bu yöntemde baskı işlemi kağıdı ısıtarak yapılır. Bu yöntemde ısıya dayanıklı bir kağıt faks makinelerinde olduğu gibi ısıtılarak yakılır. Bu ısının etkisiyle kağıt siyah renge dönüşür ve böylece baskı işlemi yapılmış olur. Ancak bu yöntemle yapılan baskılarda çevresel faktörler önemli rol oynar. Bu baskı yöntemi kısa sürelidir. Çünkü güneşten, ısıdan, yoğun ışıktan etkilenirler ve bozulmaya uğrayabilirler. Fakat kısa süreli kullanımlar için idealdir.
Ribon masrafı yoktur, yakarak basar.
Termal etiket kullanılır. Termal etiketler vellum etikete göre pahalıdır. 
Etiket ömrü kısadır. Kısa sürede tüketilecek etiketler için uygundur. 
Yazıcının fiyatı direk termal yazıcıya göre daha ekonomiktir. 
b-  Direk Termal Termal Transfer Baskı
Bu yöntemle yapılan baskılar daha uzun sürelidir. Bu yöntemde ribon denilen şeritler kullanılır. Termal baskıda ısıtılan kağıdın yerini burada ribon alır. Ribon ısıtılarak kağıt üzerine yapıştırılır. Daha sağlıklı ve dayanıklı bir yöntemdir. Güneş, ısı ve yoğun ışıktan doğrudan etkilenmez. Uzun ömürlüdür.
Ribon masrafı vardır. 
Velium etikete veya plastik, dokuma gibi değişik etiketlere baskı yapabilir.
Etiket ömrü çok uzundur. 
Yazıcı fiyatı termal barkod yazıcıya göre pahalıdır. Son zamanlarda pek çok direktermal yazıcı termal baskı da yapabilir. Yani bu tip yazıcı aldığınızda her iki türlü de basabilme şansınız var.
BARKODUN YARARLARI
 
DOĞRULUK
En doğru bilgiyi almanızı sağlar, kullanıcı hatalarını ortadan kaldırır. Benzer ürünler veya benzer kodlara sahip ürünler arasındaki karışıklığı önler.
HIZ
 
Hızlı veri girişinin iki önemli faydası vardır.
 
1.İstenen bilgi manuel şekilde toplanacak bilginin çok çok üstünde bir hızla ve doğru bir şekilde toplanır.
 
2. Bu toplanan doğru bilgiler bilgisayar ortamında olduğu için yine çok hızlı bir şekilde bu bilgileri işleyebilecek, değerlendirebilecek kişilere veya ortama ulaşır.
 
Örneğin; bu bilgilerin doğru bir şekilde, bir kağıtta yazılı bilgiler olduğunu varsayın. O kağıdın içinden A marka deterjandan ne kadar satıldığını nasıl bulabilirsiniz? Evet, sayabilirsiniz. Son anda size A marka deterjan değil de tüm deterjan satışları sorulursa ne yaparsınız?
 
MALİYET
Doğruluğun artması ve veri giriş hızının yükselmesi ile işçilik maliyeti düşecek sistem daha ekonomik olacaktır.
KULLANIŞLILIK
Barkod ürünleri yani okuyucular, yazıcılar vs. tüm OT/VT ürünlerinin kullanımı, bilgisayara bağlaması ve işletmesi çok kolaydır. Bu sistem ile güvenilir, detaylı, hızlı datalar toplanır. Bu toplanan bilgiler ile sistem daha etkili yönetilebilir. 
Örneğin 
Hangi ürün ne kadar satılıyor? 
Şu anda stokta eksikler neler? 
Geçmiş satışlara bakarak hangi üründen ne kadar sipariş vermeli? 
gibi sorulara kolayca cevap bulabilirsiniz.
DİKKAT
Barkodla ilgili asla unutulmaması gereken bir konu vardır. Barkod uygulamasının başarılı olmasında toplanan dataları kabul eden, değerlendiren yazılımın büyük önemi vardır.
Barkod Okuyucu nedir? Ne işe yarar?
Barkod okuyucular veri girişine hız, kolaylık ve doğruluk kazandırır.  
Bir barkod, uygun okuyucu ile okutulduğunda, okuyucu siyah ve beyaz çizgileri elektrik sinyallerine dönüştürür. Okuyucunun kod çözücüleri de bu sinyalleri çözerek anlayabileceğimiz rakam veya karakterlere çevirir. Bu okuyucuların yaydığı ışın ve barkod çubuklarının oluşturduğu elektronik sinyaller yine bu okuyucular tarafından algılanarak bilgisayarlara rakam veya karakterler olarak aktarılır. Barkodtaki koyu çubuklar ışığı emer, boşluklar ise ışığı geri yansıtır. Böylece elektronik sinyaller oluşur. Barkod okuyucular değişik arabirimlere sahip olabilirler. Klavye, seri port veya usb bağlantılı olabilirler. Bunların yanında bir de radyo frekanslı çalışan barkod okuyucularda bulunmaktadır. Bunlar kablosuzdur ve okutulan barkodu kendi etkinlik alanı içerisinde anında bilgisayara aktarabilirler.
Barkod Yazıcı nedir? Ne işe yarar?
Barkod yazıcılar barkod basmak için kullanılan cihazlardır. Barkod yazıcılar termal ve direk termal baskı yapabilirler. Barkod yazıcılar ile basılan barkodlar daha dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Daha hızlı baskı yapabilirler.  
Piyasada çok değişik marka ve modelde barkod yazıcılar bulunmaktadır. Barkod yazıcılar modeline göre bilgisayara bağlı olarak veya bilgisayardan bağımsız olarak kullanılabilirler.  
Bir etiket programı ile tasarım yapılarak barkod yazıcılardan baskı alınabilir.
 
Barkod Tipleri
 
Yaygın olarak kullanılan başlıca barkod alfabeleri Code39 barkod tipi, Code128 barkod tipi, EAN13 barkod tipi, EAN8 barkod tipi, UPC Barkod Tipi, ITF barkod tipleridir.Bunlardan ITF barkod tipi, EAN barkod tipive UPC barkod tipi barkod alfabeleri sadece rakamları içermektedir. Code39 barkod tipive Code128 barkod tipiise rakamları, harfleri ve özel işaretleri göstermek için kullanılmaktadır.
 
Ülkelerin Barkod Numaraları başlangıç kodu
 
Bir ürünün hangi ülkeye ait olduğunu üzerindeki barkodun ilk üç numarasından anlayabilirsiniz. Peki hangi ülke hangi barkodu kullanıyor?
Barkod Numarası 00-13ABD & Kanada
Barkod Numarası 20-29 Yerel kullanım depo,ambar
Barkod Numarası 30-37Fransa
Barkod Numarası 400-440 Almanya
Barkod Numarası 45-49 Japonya
Barkod Numarası 46 Rusya
Barkod Numarası 471 Tayvan
Barkod Numarası 474 Estonya
Barkod Numarası 475 Letonya
Barkod Numarası 477 Litvanya
Barkod Numarası 479 Sri Lanka
Barkod Numarası 480 Filipinler
Barkod Numarası 482 Ukrayna
Barkod Numarası 484Moldovya
Barkod Numarası 485 Ermenistan
Barkod Numarası 486 Gürcistan
Barkod Numarası 487 Kazakistan
Barkod Numarası 489 Hong Kong
Barkod Numarası 50 Birleşik KrallıkİngiltereUK
Barkod Numarası 520 Yunanistan
Barkod Numarası 528 Lübnan
Barkod Numarası 529 Kıbrıs Rum Kesimi
Barkod Numarası 531Makedonya
Barkod Numarası 535 Malta
Barkod Numarası 539 İrlanda
Barkod Numarası 54 Belçika & Lüksemburg
Barkod Numarası 560 Portekiz
Barkod Numarası 569İzlanda
Barkod Numarası 57 Danimarka
Barkod Numarası 590 Polonya
Barkod Numarası 594 Romanya
Barkod Numarası 599 Macaristan
Barkod Numarası 600-601Güney Afrika
Barkod Numarası 609 Mauritius
Barkod Numarası 611Fas
Barkod Numarası 613 Cezayir
Barkod Numarası 619 Tunus
Barkod Numarası 622 Mısır
Barkod Numarası 625 Ürdün
Barkod Numarası 626İran
Barkod Numarası 64 Finlandiya
Barkod Numarası 69 -690 Çin
Barkod Numarası 70 Norveç
Barkod Numarası 729 İsrail
Barkod Numarası 73 İsveç
Barkod Numarası 740-745Guatemala ,El Salvador,Honduras, Nikaragua,
Barkod Numarası 746 Dominik cumhuriyeti
Barkod Numarası 750 Meksika
Barkod Numarası 759 Venezuela
Barkod Numarası 76 İsviçre
Barkod Numarası 770 Kolombiya
Barkod Numarası 773 Uruguay
Barkod Numarası 775Peru
Barkod Numarası 777 Bolivya
Barkod Numarası 779 Arjantin
Barkod Numarası 780Şili
Barkod Numarası 784 Paraguay
Barkod Numarası 785 Peru
Barkod Numarası 786 Ekvador
Barkod Numarası 789 Brezilya
Barkod Numarası 80-83 İtalya
Barkod Numarası 84 İspanya
Barkod Numarası 850 Küba
Barkod Numarası 858 Slovakya
Barkod Numarası 859 Çek cumhuriyeti
Barkod Numarası 860 Yugoslavya
Barkod Numarası 869 Türkiye
Barkod Numarası 87 Hollanda
Barkod Numarası 880 Güney Kore
Barkod Numarası 885 Tayland
Barkod Numarası 888 Singapur
Barkod Numarası 890 Hindistan
Barkod Numarası 893Vietnam
Barkod Numarası 899 Endonezya
Barkod Numarası 90-91 Avusturya
Barkod Numarası 93Avustralya
Barkod Numarası 94 Yeni Zelenda
Barkod Numarası 955 Malezya
Barkod Numarası 977 Uluslararası periyodik yayınlar için
Barkod Numarası 978 Uluslararası standart kitap numarası
Barkod Numarası 979 Uluslararası müzik numarası
 
Barkod Numarası Kimler Alabilir?
 
. Üreticiler,
. Dağıtıcılar,
. Satıcı,
. İthalatçı,
firmalar Barkod numarası alabilirler.
 
Aşağıdaki odalardan birine kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler barkod numarası almak için barkod sistemine üye olabilirler:
 
. Ticaret ve/veya Sanayi Odaları,
. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları
 
Barkod Numarası Başvurusu için Gerekli Belgeler
 
Barkod Sistemine üye olmak isteyen firmalar, aşağıda sıralanan belgeleri hazırlayarak Taksim Danışmanlık Hizmetlerine Teslim edilmesi gerekmektedir.
 
1.  Taahhütname örneği ektedir, noter onaylı olmalıdır
2.  Şirket ise Faaliyet Belgesi, Şahıs ise Oda Kayıt Sicil Sureti
3.  Bir önceki yıla at gelir gider tablosu Serbest Muhasebeci ya da Mali Müşavir OnaylıFirma yeni kurulmuş ise, kuruluş yılını gösterir ticaret sicil gazetesi aslı veya onaylı sureti
4.  Barkod harcının yatırıldığına dair dekont Harç TOBB hesabına, TOBB adına yatırılacaktır
Ürünlerinizi numaralandırmak ve Uluslararası Geçerliliği olan bir numara ile damgalamak amaçlı barkod talebi Türkiye Odalar Borsalar Birliğince verilmektedir. Toplamda 13 rakam olacak barkodun TOBB sadece 9, 8 ya da 7 rakamını vermektedir. Bu sayı sizin üzerinde barkod kullanacağınız ürün türünün sayısına göre belirlenmektedir.
 
Örneğin ürün tipi sayınız 1000i geçmeyecekse 9 rakamlı barkodunuzu TOBB verir, onu  ambalajlarınızı basan matbaanız 13e çıkarır. Örnek vermek gerekirse, Beypazarı sodalarının sadece bir tipi vardır, sade soda bu sebeple tüm Beypazarı sodalarının barkodu aynıdır. Sizde ürün tipi sayınıza göre 9 rakamını 13e tamamlayacaksınız. Bu tamamlama bilgisi ambalajlarınızı hazırlayan firmalarca bilinmektedir.
 
Barkod belgesi başvuru yapıldıktan sonra 3 -4 gün içerisinde çıkarılmaktadır.
 
Yasal Uyarı
İsfirmarehberi.com´da yer alan kullanıcıların oluşturduğu tüm içerik, görüş ve bilgilerin doğruluğu, eksiksiz ve değişmez olduğu, yayınlanması ile ilgili yasal yükümlülükler içeriği oluşturan kullanıcıya aittir. Bu içeriğin, görüş ve bilgilerin yanlışlık, eksiklik veya yasalarla düzenlenmiş kurallara aykırılığından İsfirmarehberi.com hiçbir şekilde sorumlu değildir.
Bizi Takip Edin !
Facebook Twitter Google Plus Linkedin Youtube Instagram