Blog / RoHS Direktifi ve RoHS Sertifikası
RoHS Direktifi ve RoHS Sertifikası
RoHS Belgesi ve RoHS Testleri
2011/65/EU Direktifi RoHS 2 Direktifi Elektrik ve elektronik eşyalardaki ağır metaller ve diğer tehlikeli maddelerin daha geniş ürün çeşiti içinde yasaklanmasına ilişkin yeni kurallar getiren 8 Haziran 2011 tarih ve 2011/65/EU sayılı Avrupa Parlementosu ve Konseyi Direktifi, 01 Temmuz 2011 tarihinde AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak 21 Temmuz 2011 tarihinde yürürlüğe girdi.
RoHS 2 Direktifi, 2 Ocak 2013 tarihi itibarıyla AB Üye Ülkeler’de uygulanacaktır. Yeni Direktif kapsam, yeni maddelerin kısıtlanması, muafiyetler, ABnin Yeni Mevzuatsal Çerçevesini ve 1907/2006 EC sayılı REACH Tüzüğü ile uyumu göz önünde bulundurarak elektronik ürünlerin güvenliğinin arttırılmasını ve tehlikeli maddelerin çevreye salınımının önlenmesini amaçlamaktadır.
Elektrik ve Elektronik Eşyalarda EEE tehlikeli maddelerin kısıtlanmasına ilişkin 2002/95/EC Direktifi eski RoHS Direktifinin yerini alan AB’nin yeni Direktif RoHS 2 ile kurşun, civa, kadmiyum, +6 değerlikli krom ve alev geciktiricilerden polibromlu bifeniller PBB ve polibromlu difenil eterlerin PBDE kısıtlanması yine devam etmektedir.
Uygulama tarihleri Yeni Direktif RoHS 2, 11 kategoride Ek I yer alan elektrik ve elektronik eşyaların tamamına ilgili kategorideki ürünlerin kablo ve yedek parçalarını dahil ederek 22 Temmuz 2019 tarihine kadar aşağıdaki takvime göre aşamalı bir şekilde uygulanacak: Eski direktifin RoHS I kapsamında 8 kategoride yer alan ürünler için 2 Ocak 2013 Yeni direktifin Rohs II kapsamına alınan 3 yeni kategoride yer alan ürünler 1. Tıbbi cihazlar: 3 yıl - 22 Temmuz 2014 In-vitro diagnostik tıbbi cihazlar: 5 yıl - 22 Temmuz 2016 2. İzleme ve Kontrol Cihazları: 3 yıl - 22 Temmuz 2014 Endüstriyel izleme/kontrol cihazları: 6 yıl - 22 Temmuz 2017 3. Yukarıdaki kategoriler dışında diğer elektrik - elektronik ekipmanlar - 22 Temmuz 2019
Kapsam Yeni Direktif RoHS 2 kapsamında, uygulama elektrikli ve elektronik ekipmanların tamamını tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletleri dahil içine alacak şekilde genişletildi. Böylece ürün kategorisi, eski direktifin kapsamındaki 8 kategoriye üç yeni kategori daha eklenerek 11’e çıkarıldı. Yeni Direktifin EkI’indeki kapsamda yer alan ürün kategorileri: Büyük ev aletleri Küçük ev aletleri IT ve telekominikasyon ekipmanları Tüketici ekipmanları Aydınlatma cihazları Elektrikli ve elektronik araçlar Oyuncaklar, eğlence ve spor ekipmanları Tıbbi cihazlar Endüstriyel izleme ve kontrol aletleri de dahil endüstriyel izleme ve kontrol aletleri Otomatik dağıtıcılar Yukarıdaki kategorilerin kapsamına girmeyen diğer Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar
RoHS 2 Direktifi Uyumu için gereklilikler: CE İşareti AB Uygunluk Deklarasyonu EU Declaration of Conformity "EU DoC" Dahili Üretim Kontrolü Teknik dokümantasyon CE İşareti, AB Uygunluk Beyanı DoC, Dahili Üretim Kontrolü ve Teknik Dokümantasyon ile ilgili bilgiye ulaşmak için lütfen tıklayınız. Kısıtlanmış Maddeler RoHS 2 Direktifi, eski direktifte 2002/95/EC sayılı Direktif olduğu gibi aynı tehlikeli maddeleri kısıtlamakta olup, Temmuz 2014e kadar gözden geçirilecektir. RoHS 2 Direktifi Ek II’de yer alan kısıtlanmış 6 tehlikeli madde ve homojen materyal içinde ağırlıkça tolere edilen maksimum konsantrasyonlar : Kurşun % 0,1 Civa %0,1 Kadmiyum % 0,01 +6 değerlikli Krom % 0,1 Polibromlı bifeniller PBB % 0,1 Polibromlu difenil eterler PBDE % 0,1
RoHS2 Direktifi kapsamında kısıtlanması için önceliklendirilen 21 madde:
Madde AB’de eşyalardaki kullanımlarla ilgili diğer kısıtlamalar
1. Öncelik
Fitalatlar
Bis2-ethylhexylphthalateDEHP Başlıca PVC’de plastifiyan kablo, elektronik, tıbbi, boru vb, yapıştırıcı, lake, mürekkep vb. Ayrıca kapasitör ve hidrolik akışkanlarda yalıtkan olarak kullanılmakta. REACH Ek XIV listesinde olup, 2015 sonrası AB kullanımı için izin gerekecek.Rolls-Royce firması tarafından resmi ilk izin başvurusu yapıldı. Ayrıca REACH Ek XVII ile çocuk eşyalarındaki kullanımları kısıtlanmakta.
Butyl benzyl phthalate BBP PVC, kablo vb için vinil polimer plastifiyan. Tutkal, çömlekçilik ve mürekkeplerde.2015’den sonra AB’deki kullanımı için izin gerektiren madde ve ayrıca REACH Ek XVII ile çocuk ürünlerindeki kullanımları kısıtlanmakta.
Dibutyl phthalate DBP PVC hariç nitroselüloz ve poliasetat gibi plastiklerde plastifiyan olarak kullanılmakta.Vernik, lake, kauçuk, fiberglas ve tutkallarda da kullanılır. 2015’den sonra AB’deki kullanımı için izin gerektiren maddenin çocuk eşyalarında kullanımı REACH Ek XVII ile kısıtlanmakta.
Di-isobutyl phthalate DIBP PVC’de yaygın olarak kullanılmakta ancak uçucu olduğundan tek başına klullanımı nadirdir. Nitroselüloz ve poliakrilat gibi polimerler kadar mürekkep, boya, lake, kauçuklar, fiberglas ve tutkallarda kullanılmaktadır. DBP için natif olan maddenin, 2015’den sonra AB’deki kullanımı izin kapsamındadır.
Halojenli kimyasallar
Hexabromocyclododecane HBCDD Ana kullanım alanları extrude edilmiş ve genişletilmiş polisitiren ve esnek polisitiren köpüktür. Ayrıca tekstil kaplamaları ve yüksek etkili polisitiren HIPS’de katkı olarak kullanılmaktadır. HIPS için natif alev geciktiriciler bulunsa da hepsi brom türevlidir.REACH Ek XIV’de yer alması sebebiyle Ağustos 2014’den sonrası için AB’deki kullanımları için izin alınması gereken maddenin eşyalardaki kullanımları için yasak yoktur. POP’da 2019’a dek yapı yalıtımları hariç gelecek yıl kullanımları sonlandırılacaktır.
Dibromo-neopentyl-glycol Kimyasal prosesinde, lubrikantlarda kullanılmakta olup son ürünlerde kullanılmamakta. RoHS ile ilgili olarak değerlendirilmemektedir.
Dibromo-propanol Doğru bir isim olmayıp iki kimyasala atıf yapmakta: zararlı olarak sınıflandırılmış olan 1,3-dibromo-11-propanol veya toksik olarak sınıflandırılmış olan 2,3-dibromo-1-propanol maddelerine atıf yapar.Her ikisi d esıvı olup, proses kimyasalıdır ve EEE’de mevcut olmayacaktır.
SCCP kısa zincirli klorlu parafinler, C10-13 Boya, plastik, kauçuk, tekstil kaplamasında vb plastifiyan ve alev geciktirici olarak kullanılmakta. AB’d eaşamalı olarak üretimi durdurulan madde polyester reçinelrede alev geciktirici olarak kullanılabilmekte.Aday Liste’de SVHC olarak yer almakta ve POP’a önerilen maddeler arasında. RoHS yasaklamasına uygun olmadığı uzmanlarca değerlendirilmekte.
Diğer halojenli bileşikler
1,2-dibromoethane Gaz olduğundan nihai ürünlerde kullanılmayan prose kimyasalıdır. Bu yüzden RoHS ile ilgisiz bulunmakta.
TTris2-chloroethylphophate TCEP Sert poliüretanda ve esnek poliüretan köpükte, tekstil geri kaplamada, PVC çok yaygın değil, selüloz esterleri ve polyester reçinelerde alev geciktirici ve katkı plastifiyanı olarak kullanılır.2015’den sonra AB’deki kullanımı için izin gerektiren maddenin, AB’de nihai eşyalardaki kullanımları yasaklanmamış.
Hexachlorobenzene Stıocholom Sözleşmesi kapsamında POPs olması nedeniyle RoHS’da kısıtlanmaya değer bulunmuyor.
2. Öncelik
Diethylphthalate Katı roket yakıtı, yağlama yağı , vernik, slüloit selüloz asetat ve polisitirende plastifiyan olarak kullanılır. REACH kapsamında CoRAP sürecinde değerlendirilecektir.
MCCP orta zincirli klorlu parafinler, C14-17 Boya, plastik ve boyalarda plastifiyan ve alev geciktirici olarak kullanımları ile ilgili sonlandırılmış olabilir.Norveç tarafından tüketici ürünlerinde yasaklanmasını araştırılıyor. REACH kapsamında CoRAP sürecinde değerlendirilecektir.
Antimon trioksit PVC’de ve bromlu alev geciktricilerle birlikte yaygın olarak alevgeciktirici olarak kullanılmaktadır.İnsanlara ve çevreye zarara yol açtığına dair nadir deliller bulunmakta.
Tetrabromobisphenol A Baskı circuit board PCB laminantda reaktif alev geciktirici olarak kullanıldığından ekipmanda mevcut bulunmayacaktır. Akrilonitril butadien sitirende ABS alev geciktirici katkısı olarak düşük miktarlarda kullanılmaktadır. ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından yapılan çalışma çoğu natiflerin de bolası isphenol A2 degradesyonu sebebiyle zararlı olduğunu gösterdi. REACH kapsamında İngiltere tarafından risk yönetim planı geliştirilmektedir.
3. Öncelik
Polivinil klorür PVC Kablolardan pencere çerçevelerine ve enclosures’e kadar geniş kullanıma sahiptir. PVC tehlikesiz olmasına rağmen geridönüşüm sırasında yandığında tehlikeli yan ürünler oluşur. Bu, AB’de yasal değildir ve AB’den diğer ülkelere yapılan WEE ihraçlar için de bu oluşum yasal değildir.Komisyon, RoHS’un atık düzenlemesini yürütülmesine yönelik bir natif olarak kullanılmaması gerektiğine dikkat çekmiştir. Buna ek olarak, tüm natif plastiklerin alevle yandığı esnada tehlikeli yan-ürünler oluştuğu dolayısıyla bunlar daha güvenli olmayabilir.
4. Öncelik
Nikel sülfat Nikel elektrokaplama ve elektroless kaplama kimyasallarının bileşeni olarak kullanılır ancak, bitmiş ürünlerde bulunmaz. Dolayısıyla RoHS ile alakasız olup, genel kamuya tedarikte zaten REACH kapsamında kısıtlanmaktadır.
Nickel bissulphamidates;Nickel sulphamate Bazı kaplama proseslerinde kullanılmakta olup, son ürünlerde kullanılmaz. Halihazırda REACH kapsamında kısıtlanmakta ayrıca REACH kapsamında SVHC olan madde aynı zamanda POP adayı olup, RoHS kapsamında ayrıca yasaklama yapılması gereksiz ve alakasız olarak değerlendirilmektedir.
Beryllium metali Springler ve bakır alaşımlı yükleme hücreleri gibi uygulamarda kullanılır. Üreticilerin natifleri kullanmaları anlamında Be ‘un pahalı olmasından dolayı çoğu uygulamada ikame büyük bir olasılıkla mümkün değildir. Etki analizi önemlidir.REACH CoRAP kapsamında ayrıca değerlendirilmektedir.
Beryllium oxide Yüksek spesifikasyonlu güç uygulamalarında pahalı yüksek performanslı ısı transfer materyalidir. Çoğu uygulamada ikamesi çok zor ve olanaksız olması nedeniyle çoğu tüm mevcut uygulama için muafiyeti önemsiz kalacaktır.
Indium phosphide Çok spesifik teknik performans nedenleri için yarı iletkenlerde yüksek frekanslı, yüksek güç ve optoelektronik cihazlar kullanıldığından, kapsamda olmaları halinde ana kullanımlar için muafiyetleri gerektiren ikame improbable’dır.Tüketici atık ürünlerde çok düşük miktarlarda kullanılması olasıdır. Bu madde dicounted edilebilir fakat uyarlanan metod kullanılan miktarı disregards eder ve ikamenin fizibıl olması durumunda.
Muafiyetler Üç grupta toplanabilir: Direktifin uygulanmadığı ekipman ve ürünler - Madde 2 4 ve Madde 4 4,5 Ek III’deki genel muafiyetler listesi Ek IV’deki tıbbi cihazlar, izleme ve kontrol aletlerine özel muafiyetler Sorumluluklar RoHS 2 Direktifi Madde 7,8,9, 10 uyumdan sorumlu “Ekonomik Operatörler”: Üretici Yetkili Temsilci “Authorized Representative” İthalatçı Distributörler