Blog / Kozmetik Sektöründe Ecolabel
Kozmetik Sektöründe Ecolabel
EKO-ETİKET NEDİR, KOZMETİK SEKTÖRÜNDE NASIL UYGULANIR?
“Eko-etiket” düzenlemesi, çevre dostu ürünlerin teşvik edilmesini sağlayan ve gönüllülük esasına dayanan bir tür “ödüllendirme” sistemi getiriyor. Eko-etiket almaya hak kazanan ürünler, özel bir logo sayesinde, aynı ürün grubundaki çevresel etkileri daha yüksek olan diğer ürünlerden ayırt ediliyor. AB’de eko-etiket uygulaması kapsamındaki ürün çeşitleri arasında sabun, şampuan, saç kremi, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çok amaçlı temizleyiciler ve duş, tuvalet, banyo, mutfak gibi sıhhi mekan sanitary facility temizleyicileri yer alıyor.
Etiket, ürün geliştirmeden hammadde seçimine, imalattan dağıtıma, tüketimden bertarafa kadar yaşam döngüsü boyunca ekolojik şartları yerine getiren ürünlere veriliyor. Buna göre, ürünün iklim değişikliği, enerji ve kaynak tüketimi üzerindeki etkileri; atık, emisyon, tehlikeli maddelerin açığa çıkmasına neden olup olmaması; üretimde kullanılan tehlikeli maddelerin daha güvenli maddeler ile değiştirilmesi; ürünün kullanım ömrü ve yeniden kullanılabilir olma özelliği gibi konulardaki performansı dikkate alınıyor. Komisyon, her bir ürün grubu için spesifik kriterler belirliyor. Genellikle üç yıl boyunca geçerli olan bu kriterler, sabun, şampuan, saç kremi için 31 Aralık 2011’e, çamaşır deterjanları ve bulaşık makinesi deterjanları için 30 Nisan 2011’e, elde yıkama bulaşık deterjanları, çok amaçlı temizleyiciler ve sıhhi mekanlarda kullanılan temizleyiciler için 30 Haziran 2011’e kadar geçerli. Söz konusu kriterler, bu süreler dolduktan sonra revize edilecek. Sistem kapsamına giren temizlik ve kişisel bakım ürünlerine iliştirilen eko-etiket logosu, o ürünün belirli tehlikeli maddeleri içermediğini, su ortamları üzerindeki olumsuz etkilerinin daha az olduğunu, su yosunu oluşumu üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu, daha az ambalaj atığına neden olduğunu, yüksek biyolojik çözünürlük standartlarına uyduğunu, çevre açısından doğru kullanıma yönelik bilgi içerdiğini, en az etiket barındırmayan diğer ürünler kadar etkin performans sergilediğini vb. temin ediyor. Bunun dışında, zararlı, çevre açısından tehlike arz eden, kanserojen, üreme için zararlı veya mutasyona sebebiyet verebilecek maddeler veya karışımlara ya da insana ve/veya çevreye ciddi şekilde zarar verebilecek işlemlerle üretilen veya normal uygulamaları sırasında tüketiciye zarar verebilecek ürünlere eko-etiket verilmeyebiliyor.
Eko-etiket, üye devletler tarafından belirlenen yetkili kurumlarca veriliyor. Yetkili kurum, ürünün gerekli kriterleri karşıladığına karar verirse, başvuruyu yapan işletme ile etiketin kullanım koşullarını belirleyen bir sözleşme imzalıyor. Sözleşmenin imzalanmasının ardından eko-etiketi ürüne iliştirmeye hak kazanan işletme, başvuruyla birlikte ve yıllık olmak üzere, etiket kullanımı karşılığında ücret ödüyor.