Blog / 1999/5/EC Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliğine Göre Belgelendirme
1999/5/EC Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliğine Göre Belgelendirme
YÖNETMELİK KAPSAMINDA TELSİZ KULLANIMINA İLİŞKİN BAŞVURU VE İZİNLER
BAŞVURU İŞLEMLERİ
Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler işlemin özelliğine göre telsiz kurma ve kullanma isteğini belirtir bir dilekçeye;
Kurulması planlanan telsiz sistemi dikkate alınarak talep sahibi tarafından doldurulup imzalanmış iki nüsha ilgili BTK Başvuru Formu ile talep edilen telsiz sisteminde yer alan telsiz cihazlarının kurulacağı yerin adres ve coğrafi koordinat bilgileri,
Gerçek ve tüzel kişilerden; Ticaret Odası belgesi, Sanayi Odası belgesi, Ticaret Sicil Gazetesi örneği, dernek tüzüğü veya bunlara benzer bir faaliyet belgesi ile gerçek ve tüzel kişileri temsile yetkili kişilerin imza sirküleri,
Kamu kurum ve kuruluşları telsiz cihaz ve sistemi kurup kullanmasına dayanak olan özel kanunların dayanak hükümlerini ekleyerek Kuruma başvururlar.
Amatör telsiz derneklerince kurulacak, amatör telsiz haberleşmesinde kullanılan tekrarlayıcı ve/veya link bağlantılı geniş alan kapsayan tekrarlayıcı ve benzeri özel telsiz sistemleri için ise dilekçe ekinde birinci fıkranın a ve b bentlerine ilave olarak sorumlu amatör telsizcinin belge örneği yer alır.
DEĞERLENDİRME VE KURMA İZNİ İŞLEMLERİ
Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından ihtiyaç duyulan telsiz hizmetinin öncelikle Kurumca yetkilendirilmiş işletmecilerden karşılanması esastır. Ancak;
Bir gerçek veya tüzel kişinin, kendi kullanımındaki taşınmazları dâhilinde ve her bir taşınmazın sınırları dışına taşmayan, münhasıran şahsi veya kurumsal ihtiyaçları için kullanılan ve üçüncü şahıslara herhangi bir telsiz hizmeti verilmesinde kullanılmayan, sağlanmasında herhangi bir ticari amaç güdülmeyen ve kamu kullanımına açık olarak sunulmayan,
Kamu kurum ve kuruluşlarının münhasıran verdikleri hizmetler ile ilgili olarak özel kanunları uyarınca kurdukları
telsiz sistemleri için Yönetmelikte belirtilen şartlara uyulması halinde, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya tüzel kişilere kurma ve kullanma izni verilebilir.
Birinci fıkrada yer alan şartları taşımayan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin münhasıran şahsi veya kurumsal ihtiyaçlar için, üçüncü şahıslara herhangi bir elektronik haberleşme hizmeti verilmesinde kullanılmamak, sağlanmasında herhangi bir ticari amaç gütmemek ve kamu kullanımına açık olarak sunulmamak kaydıyla, telsiz haberleşme ihtiyacının karşılanması amacıyla telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izin talebinde bulunması halinde; öncelikle hizmet talep edilen faaliyet alanında, talep edilen hizmete ilişkin işletmecinin olup olmadığı hususu Kurum kayıtlarından kontrol edilir. Yapılan kontrol sonucunda;
Söz konusu telsiz haberleşme ihtiyacı, talep edilen alanda işletmeciler tarafından karşılanıyor ise talep sahibi bu işletmecilere yönlendirilir.
Söz konusu telsiz haberleşme ihtiyacı talep edilen alanda işletmeci yok ise veya işletmeciler olmakla birlikte bu ihtiyacın işletmeciler tarafından karşılanamayacağının Kurumca tespit edilmesi halinde, talep sahibine talebe göre en fazla iki yıl süreli telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni verilebilir. Söz konusu süre içerisinde izin verilen alanda bir işletmecinin talep edilen hizmeti sunmaya başlaması halinde bile söz konusu izin süresi sonuna kadar devam eder.
Amatör telsiz haberleşmesi için tekrarlayıcı ve/veya link bağlantılı geniş alan kapsayan tekrarlayıcı ve benzeri özel telsiz sistemleri başvurusunda bulunan amatör telsiz derneklerine, bu sistemleri kullanmaya yetkili amatör telsizcilik belgesine sahip bir amatör telsizci sorumluluğunda olmak kaydıyla, kurma ve kullanma izni verilir. Ancak, sorumlu amatör telsizcinin dernekten ayrılması halinde yerine geçecek sorumlu amatör telsizcinin bir ay içersinde dernek tarafından Kuruma bildirilmesi zorunludur.
Kurum, talep edilen telsiz sistemi için gerektiğinde telsiz cihazlarının türü ve kullanım yeri gibi teknik hususlara sınırlama getirebilir.
Kurum tarafından yapılacak inceleme sonucunda başvurusu uygun görülen ve birinci fıkrada belirtilen hususları taşıyan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere verilecek telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma iznine ilişkin Kurum tarafından tahakkuku gerçekleştirilen telsiz ruhsatname ve kullanım ücretlerinin tahakkuk belgesinde belirtilen süre içerisinde Kurumun banka hesaplarına ödenmesini takiben, frekans tahsisleri yapılarak en fazla beş yıl süre ile telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni verilir. Yetkilendirme kapsamı dışında kalan telsiz cihaz ve sistemi kullanıcılarının izin başvurusu işlemleri esnasında ödemesi yapılan telsiz ücretleri, sistemin kurulmaması halinde iade edilmez.
Verilen kurma ve kullanma izin süresi dolmadan telsiz cihaz ve sisteminin kullanılmasına devam edilmesi yönünde bir talep olması durumunda başvuru tekrar değerlendirilerek kurma ve kullanma izin süresi uzatılabilir, izin iptal edilebilir veya frekans dâhil her türlü değişiklik yapılabilir. Ancak, verilen kurma ve kullanma izin süresi sonuna kadar herhangi bir süre uzatımı talebinin Kuruma ulaşmaması durumunda Kurum tarafından herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın verilen kurma ve kullanma izni ve ruhsatnamesi iptal edilir.
Kurum, telsiz ücret borcu olan kullanıcıların müracaatlarını, bu borç tutarının ödenmesine kadar değerlendirmeye almaz.
KURMA VE KULLANMA İŞLEMLERİ
Kullanıcı, telsiz cihaz ve sistemi kurma izin yazısı ile ekindeki ilgili BTK Başvuru Formunda belirtilen teknik değerlere ve Kurum teknik düzenlemelerine uygun cihazlardan oluşan telsiz cihaz ve sistemini kurar veya kurdurur.
Kullanıcı izin aldığı telsiz cihaz ve sistemini izin tarihinden itibaren altı ay içinde kurmakla ve Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Kullanıcı gerekçelerini belirtmek suretiyle Kurumdan ek süre talep edebilir. Kurum, söz konusu kullanıcıya altı ayı geçmemek üzere ek bir süre verebilir.
Telsiz cihazı veya sistemi kurma ve kullanma izni almış olan kullanıcılar, kullanmakta oldukları telsiz cihazlarını veya sistemini, faaliyetleri gereği verilen izin yeri haricindeki bir yerde, verilen izinde veya ruhsatta belirtilen teknik değerler dışında ve tahsis edilen frekanslar haricinde kullanılmak istenmesi halinde kullanıcı tarafından Kurumdan izin alınması gerekir.
Kurumdan telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni alan kullanıcılar, Kuruma bildirdikleri tebligat adreslerinde oluşan değişiklikleri, değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde iadeli taahhütlü posta yoluyla Kuruma bildirmek zorundadırlar. Belirtilen bildirim zorunluluğuna uyulmaması halinde, Kurum kayıtlarındaki mevcut adres tebligat adresi olarak kabul edilir ve bu adrese yapılan her türlü tebligat, alındı belgesi olmaksızın ilgiliye yapılmış sayılır.
RUHSAT İŞLEMLERİ
Telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni verilerek frekans tahsisi yapılan telsiz cihaz ve sistemi ruhsata tabidir.
Ruhsatname üzerinde; telsiz cihaz ve sisteminde kullanılan telsiz cihaz ve/veya sistemine ait tür, sayı, tahsis edilen frekanslar, band genişliği, çıkış gücü, kullanım yeri, izin süresi ve Kurum tarafından belirlenecek diğer tanımlayıcı bilgiler bulunur.
Telsiz cihaz ve sistemindeki cihaz sayısı ve/veya tahsisli frekansların değişmesi durumunda ruhsatname yenilenir.
SİSTEM NAKLİ VE SİSTEMDE KULLANILAN CİHAZLARDAKİ DEĞİŞİKLİK İŞLEMLERİ
Verilen kurma ve kullanma iznine istinaden kurulan telsiz cihaz ve sisteminin, başka bir yere nakledilmesi, frekansının ve diğer teknik özelliklerinin değiştirilmesi için kullanıcının, Kuruma bir dilekçe ile müracaat ederek izin alması gerekmektedir. Söz konusu müracaatın uygun görülmesi halinde söz konusu değişiklikler kullanıcının ruhsatına işlenerek, bir yazı ile kullanıcıya bildirilir.
Kurumdan izin alınmadan telsiz cihaz ve sistemlerinin başka bir yere nakledilmesinin ve/veya frekans ve diğer teknik özelliklerinin değiştirilerek amacı dışında kullanılmasının Kurum tarafından tespit edilmesi halinde kullanıcıya;
Yer değişikliği aykırılığının giderilmesi için söz konusu sistem kullanılmamak kaydıyla yedi iş günü,
Zararlı elektromanyetik girişime sebep olan telsiz cihaz ve sistemin kullanımının durdurulması kaydıyla diğer aykırılıkların giderilmesi için en fazla otuz gün
süre verilir.
GEÇİCİ SÜRELİ KULLANIM İŞLEMLERİ
5809 sayılı EHK Kanununun 10 uncu maddesi kapsamında verilen deneme izinleri hariç olmak üzere; geçici olarak düzenlenen fuar, sergi, konferans, konser, spor, araştırma, geliştirme, test ve benzeri faaliyetlerde kullanılacak telsiz cihaz ve sistem izinleri için faaliyet öncesinden aşağıda belirtilen belgeler ile Kuruma başvurulur:
Geçici süreli telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma talebini belirten dilekçe,
Sistemde kullanılacak telsiz cihaz ve sistemlerine ait BTK Geçici Süreli Telsiz Sistemi Başvuru Formu.
Başvuru, kullanım yeri, amaç, talep edilen frekans ve kullanılacak cihazlar dikkate alınarak değerlendirilir.
Başvurunun uygun görülmesi durumunda faaliyet süresince frekans tahsisi yapılarak, en fazla altı ay süre ile geçici telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni verilir. Bu işleme ilişkin telsiz ücretleri kullanıcı tarafından izin öncesi ödenir.
Gerekli görülmesi halinde telsiz cihazlarının türü ve kullanım yeri gibi teknik hususlara Kurum tarafından sınırlama getirilebilir.
Geçici Süreli Telsiz Sistemi Başvuru ve Kullanım Açıklamaları »»
İPTAL İŞLEMLERİ
Kurumdan izin almış bulunan telsiz cihaz ve sistemi kullanıcılarının, sistemlerini tamamen kullanımdan kaldırmaları ve bunu bir yazı ile Kuruma bildirmeleri veya telsiz cihaz ve sisteminin kaldırıldığının Kurum tarafından tespiti halinde; verilen telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni ve ruhsatları iptal edilir.
Telsiz cihaz ve sistemlerinin, Kurumun düzenlemelerine ve verilen telsiz ruhsatnamesine uygun olmayan bir şekilde kurulmasının, işletilmesinin, başka bir yere nakledilmesinin, frekansının ve diğer teknik özelliklerinin değiştirilerek amacı dışında kullanılmasının Kurum tarafından tespit edilmesi halinde, verilen süre sonunda söz konusu aykırılığı mücbir sebepler dışında gidermeyen kullanıcıların telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izinleri ve ruhsatları iptal edilir.
Telsiz cihaz ve sistemi kurma ve kullanma izni verilen kullanıcıların, süre uzatımı da dâhil verilen süre sonunda sistemini kurmaması halinde verilen izin iptal edilerek 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre kullanıcıya bildirilir.
Telsiz cihaz ve sistem kurma ve kullanma izinleri ile ruhsatları iptal edilen kullanıcılar bu cihazlarını yeni bir izin alınıncaya kadar kullanamazlar.
Amatör telsiz derneği sorumlusu Değerlendirme ve Kurma İzin İşlemlerinin üçüncü fıkrasındaki hükümler çerçevesinde bildirim yükümlülüğünü yerine getirmediğinde derneğe verilen kurma ve kullanma izni iptal edilir.
DEVİR İŞLEMLERİ
İşletmeciler ile telsiz cihaz ve sistemi kullanıcıları mevcut cihazlarını veya sistemini; devir almak isteyen kullanıcının Kurumdan aldığı izin kapsamında olmak kaydıyla bu kullanıcıya, Kurum tarafından konusunda yetkilendirilmiş işletmecilere veya abonelerine, amatör maksatlı olarak değerlendirilmek üzere Amatör Telsiz Derneklerine, eğitim amacı ile kullanılmak üzere eğitim kurumlarına ve telsiz üretici ve satıcılarına devir edebilir. Devir işlemine ilişkin protokol taraflarca muhafaza edilerek, bir nüshası da devir eden kullanıcı tarafından Kuruma gönderilir.
DENİZ VE HAVA TELSİZ VE SEYRÜSEFER SİSTEMLERİ
5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanununun EHK 42nci maddesi gereğince Her çeşit deniz ve hava bandı telsiz haberleşme sistemlerini ve sahil telsiz istasyonları üzerinden yapılan seyir güvenliği haberleşmesi dahil telsiz haberleşme sistemlerini kurma, kurdurma, kullanma izinlerini verme, ruhsatlandırma, deniz bandı telsiz haberleşme ve seyrüsefer cihazlarına çağrı kodu ve benzeri tahsis ve tescil işlemleri Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bünyesindeki Telsiz İşletme Müdürlüğünce yürütülür.
Dökümanlar
katalogs-1037-1999-5-EC Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği Test ve Belgelendirme Standartları.pdf
katalogs-1037-Bildirim Formu Sınıf 2 Telsizler Başvuru için.doc
katalogs-1037-1999-5-EC Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliği Test ve Belgelendirme Standartları.pdf
katalogs-1037-2004-108-AT ELEKTROMANYETİK UYUMLULUK YÖNETMELİĞİ.pdf
katalogs-1037-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu EMC, LVD, RF, SAR Testleri.pdf
katalogs-1037-Televizyon Aktarici Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Televizyon Verici Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Telsiz Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-TELSİZ VE TELEOMUNİKASYON TERMİNAL EKİPMANLARI STANDARTLARI.doc
katalogs-1037-Amatör Telsiz Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Bildirim Formu Sınıf 2 Telsizler Başvuru için.doc
katalogs-1037-Dar Bolge Cagri Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Kablosuz Mikrofon Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Radyo Verici Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Ses Yayin Alici Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Ses Yayin Verici Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Televizyon Aktarici Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Televizyon Verici Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-Telsiz Cihazi Test Başvuru Formu.doc
katalogs-1037-TELSİZ VE TELEOMUNİKASYON TERMİNAL EKİPMANLARI STANDARTLARI.doc
katalogs-1037-halk bandi CB Telsiz Test Başvuru Formu.doc
Bağlı Hizmetler
1999/5/EC Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanları Direktifi Nedir?
1999/5/EC Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanları Yönetmeliğine Göre Belgelendirme Yapan Onaylanmış Kuruluşlar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Laboratuvarında Yapılan Testler
Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanlarının İthalat Denetimi Tebliği
Telsiz ve Telekomunikasyon Terminal Ekipmanlarının Test ve Ölçümleri Yapan Kuruluşlar